7 август 2018 г.

Международен екип изследователи са открили в морска пещера в Индонезия най-древното за момента свидетелство за цунами. Възрастта на находката се оценява на 5000 години. Съавторът в изследването, професорът от Рутгеровия университет в Ню Брунсуик, САЩ, Бенджамин Хортън разказва пред phys.org, че геоложката “снимка” в отложените пластове показват, колко малко знае науката за това природно бедствие.

Откритието е направено в морска пещера на западното крайбрежие на Суматра, южно то град Банда Ачех, който пострада сериозно след катастрофалното цунами през 2004 година. Изследователите са изкопали шест траншеи и са анализирали с радиовъглеродно датиране редуващите се слоеве от пясък и отломки.

Стратиграфски разрез на слоевете. По-светлите слоеве са пясъчни наноси, отложили се след цунами; по-тъмните слоеве са отлагания от органичен материал.
Резултатите от анализа показват, че геоложките “записи” в отложените пластове съдържат последователни слоеве от пясък и тор от прилепи и отломки, които са се образували в периода отпреди между 7900 и 2900 години. Формиралите се по-късно стратиграфски слоеве са били отмити от цунамито през 2004 година.



Изследователите пишат, че през споменатия период на територията на Суматра са налетели най-малко 11 цунами. Най-вероятната причина за тях са били мощни  земетресения по линията на субдукция. Учените са  установили още, че през периода от 5 000 години има цяло хилядолетие, през което не се е случвало островът да изпита деструктивната сила на цунами. В същото време обаче, през друг период, само в рамките на един век, са се случили цели четири цунами.


Като цяло, пишат в заключение учените, малки по сила цунами се случват по-често, а големите бедствия са последвани от дълги периоди на затишие. Бенджамин Хортън подчертава, че специалистите и в наши дни все още не са способни да прогнозират възникването на цунами.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...