18 май 2017 г.


Приносът на марсохода Curiosity в развитието на науката и в познанията ни за Червената планета отдавна е надхвърлил всички очаквания. Но в самото начало мисията за малко да се провали: ровърът спира да функционира и "вдига бунт" срещу командите, подавани му от специалистите на NASA на Земята.

Ровърът каца на Марс на 6 август 2012 година - 50 години след като човечеството  започва своя път в космоса и активното изследване на близките бланети. За разлика от предшествениците си, потенциалът на Curiosity не се ограничава само до възможността да заснема картина от повърхността на планетата. Роботът може сам да взема проби от почвата, да пробива в скални късове и да извършва спектрографски анализ на пробите.


Апаратът разполага с два "мозъчни центъра", които Роб Менинг, главният инженер в мисията на JPL, нарича "първи и втори пилоти". Curiosity постоянно извършва едни или други изчисления, след което изпраща резултатите на Земята. Половин година след началото на работата му на Червената планета се появяват първите признаци за "неподчинение".


Компютърът Pilot (същият онзи "първи пилот") може сам да си прави диагностика. Възниква проблем с паметта и процедурата предвижда компютърът да предаде управлението на втория, преди да започне диагностиката си. Поради някаква причина това не се случва. "Компютърът започна да своеволничи и да проявява характер: когато го посъветвахме "да подремне" малко, той отказа да премине в спящ режим. После спря да прави снимки, а накрая и съвсем заразя възложените му изследователски задачи", разказва Менинг.

Роб Менинг
На Роб Менинг не му остава никакъв избор - налага се принудително да изключи Pilot и да прехвърли управлението към дублиращия. Ходът е рискован, защото ако вторият компютър не зареди по някакви причини, цялата мисия, чиято стойност надхвърля 2,5 милиарда долара, ще се окаже провалена. Командите са подадени и след няколко напрегнати секунди на очакване, системата все пак дава признаци на живот: Co-Pilot зарежда нормално и продължава да работи и до днес.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...