2 май 2017 г.


Нова находка в пещера в Южна Африка хвърля светлина върху хронологията на постиженията в технологиите, свързани с дялането на камък. Данните от изследването са публикувани в сайта phys.org.

Ясно е, че ловци-събирачи първи са започнали да използват нова технология за обработване на кремъка, за да създадат по-добри метателни оръжия. Това се е случило през каменната епоха в Южна Африка. Но продължава да се дебатира по въпроса кога и къде е извършен всеки отделен технологичен пробив в технологиите за издялване на каменни наконечници за стрели и копия.

Учени от университета в Лиеж, Белгия, са анализирали 25 фрагмента от върхове на копия и стрели, които са открити в пещерата Сибуду в провинция Квазулу-Натал в Република Южна Африка. Експертите са констатирали, че праисторическите хора са използвали технология, включваща нагряване и упражняване на силен натиск, за да се получат острите каменни наконечници. По повече от половината от фрагментите са налице следи от удари, както и останки от животински произход. Последното несъмнено сочи, че наконечниците са използвани при ловуване.

Каменните наконечници са изработени преди около 77 000 години, което ги прави най-ранното свидетелство за използване на тази технология за изготвянето им. Археолозите са категорични, че методът за обработка на камъка, както и начина, по който са захванати към дръжките на копия или на стрели, представлява технологичен пробив.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...