10 май 2017 г.

Преди около 3000 години, 24 брадви са били закопани в земите на днешната община Стьордал, на около 44 км източно от Трондхайм. Днес тези древни оръжия отново излизат на бял свят.

В края на месец април недалеч от село Хегра, близо до международното летище в Трондхайм, група любители стават автори на сензационна находка. Сред находките са няколко бронзови брадви, острие за нож и други фрагменти от бронзови сечива и оръжия, датиращи от периода на късната бронзова епоха (1100 - 500 г. пр.н.е.).

Археолози от Норвежкия университет за наука и технологии (NTNU) са извършили внимателни разкопки, след като получават сигнал от местни любители с метал-детектори, които първи попадат на артефактите.

Братята Йоаким и Йорген Крстад от Стьордал правят първите си открития в този регион през месец януари тази година. Те намират 9 от т.нар. "сглобяеми" бронзови брадви (или както още са известни "келтски брадви"), леярска форма и вероятно фрагменти от бронзов лур (музикален инструмент, предшественик на фанфарите). Любителите-търсачи на антични предмети съобщават за находката си на местния археолог Ейрик Солхейм, който изказва похвалата си към двамата братя, за начина по който са го информирали за находките.


След двете претърсвания на региона са открити общо 30 предмета от бронзовата епоха. "24-те бронзови брадви са много важната част от находката. До този момент никога на едно място в Норвегия не са откривани толкова много на брой брадви и това е изключителна рядкост в контекста на цяла Скандинавия", казва археологът Мерете Мое Хенриксен от катедрата по археология и културна история към NTNU.

Все още е много рано да се правят предположения, защо и как толкова много бронзови брадви са се оказали преди 3000 години заровени насред нищото. "Може да се търсят религиозни подбуди - брадвите да са пренесени като ритуална жертва на божествата; но е възможно и да са заровени временно, с намерението по-късно да бъдат претопени и метала използван отново. Това са все често срещани практики, познати от късножелязната епоха", обяснява Хенриксен.


Стьордал е област в централната част на Норвегия, известна с множеството си образци от древни наскални рисунки и релефи. "Известно ни е, че в областта е кипял активен живот, но артефактите, които сме открили са малобройни. Сегашната находка е много повече от това, което бихме могли да си представим. Без преувеличение може да се каже, че е сензационна", казва Ейрик Солхейм

Показателен факт е, че до момента на територията на Норвегия са открити общо около 3000 артефакта от бронзовата епоха, а само с това откритие към бройката се добавят нови 30. Археолозите планират през есента на тази година да извършат разкопки на още един участък край Хегра. Това ще им позволи да разберат по-добре контекста, в който бронзовите предмети са се оказали заровени за повече от три хилядолетия.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...