10 май 2017 г.


Китайски археолози, по време на разкопки в провинция Хънан, са проучили 90 гробници, в 18 от които са намерили златни обеци, артефакти, изработени от тюркоаз, бронзови и железни съдове, както и къси мечове. 18-те погрения са на дошлите преди около 1800 години от северните земи номади от племената Хунну. Някъде около този период хунну навлизат в териториите под владение на китайската династия Хан, установяват се и създават свои собствени династични родове.

Разкопките се провеждат край руини на селища, възникнали още по-времето на ранната династия Шан (1600 - 1046 г. пр.н.е.) и обхващат територия около 24 кв. километра. Сред руините са останки от древен дворцов квартал, жилищен район, работилници и некропол, в който погребенията от по-ново време на номадите хунну се отличават по облицованите с тухли гробове. Експертите извършват датировката на погребенията чрез изследване на почвени проби и на артефактите, открити в тях.

Пред CGTN.com Шен Уейси от китайската Академия за социални науки разказва:

Погребалните камери са облицовани с тухли, което е нетипично за гробниците от Централните равнини. Погребенията се отнасят по-скоро за периода между края на династията Източна Хан и династиите Уей и Дзин, т.е. преди около 1800 години. Открити са два бронзови съда, които някога са имали халки, чрез които са пренасяни и окачвани над огнищата съдовете. По тях са налице следи от обгаряне, т.е. съдовете са били за всекидневна употреба. По формата им можем да съдим, че са свързани със северните номадски племена хунну. 
Бронзови съдове, открити в погребенията на хунну
Експертът добавя, че учените със сигурност могат да твърдят, че погребенията не са типично китайски по артефактите, открити в тях, както и заради начина, по който са изградени гробовете. Забележителното е, че гробовете са подредени в прави редове и през цялото време не са станали обект на внимание от страна на иманяри. Открити са близо до руините на двореца Инсюй край град Анян, Централен Китай.

Археолозите са открили останки от скелета на човек с височина около 160 см. Експертите са се заели да извършат ДНК-анализ на останките, за да определят произхода на тези номади. Агенция Синхуа добавя, че гробовете са относително малки по размери.

Гадателски кости с най-ранната форма на китайско йероглифно писмо по тях
Най-старите известни писмени китайски йероглифи са открити сред руините на Ин. Древните пиктографски писмена са изрязани върху костни пластини от корубите на костенурка. Т.нар. гадателски кости са източника, на база на който е възстановена най-ранната известна форма на китайските йероглифи.

Град Анян има над 3300-годишна история и е наричан люлка на китайската цивилизация. Археологически проучвания на мястото се провеждат от 20-те години на миналия век. Открити са руините на древен дворец и основите на храмов комплекс; множество бронзови и нефритови артефакти, лакиран порцелан и порцелан със зелена стъкловидна глазура.


Пред агенция Синхуа Шен Уейси подчертава, че екипът му е намерил доказателства, които сочат, че районът, наречен "село Дасикон", в който се намират и новооткритите погребения, е обитаван още от времето на династията Шан. 18-те погребения на номади хунну обаче, са от далеч по-ново време - от времето на династията Шан ги делят почти толкова години, колкото и от съвремието.

Сунхуа допълва, че през 50-те години на ХХ век е открито друго погребение, в което са намерени подобни артефакти.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...