21 април 2022 г.

Бъдещата кралица на Великобритания Елизабет II (пълното ѝ име е Елизабет Александра Мери Уиндзор) се ражда на 21 април 1926 година в Лондон. Тя е по-голямата дъщеря на принц Албърт, херцог на Йорк (впоследствие - крал Джордж VI) и  Елизабет Боуз-Лайън. Бъдещата кралица има една сестра, принцеса Маргарет, родена през 1930 година и починала през 2002 година. При раждането си Елизабет получава титлата херцогиня на Йорк и става трета в реда за наследяване на британския престол - след чичо си Едуард, принц на Уелс (бъдещият крал Едуард VIII), и баща си.

В началото никой не я приема за реален кандидат за наследяване на трона, тъй като принц Едуард е млад и се предполага, че ще се ожени и ще има деца.  Но през 1936 година той се отказва от правата си и абдикира, а крал на Великобритания става Джордж VI. Дъщеря му си запазва ролята на "предполагаем наследник", тоест, в случай, че на монарха му се роди син, то той следва да наследи трона.


Когато Елизабет навършва 13 години, избухва Втората световна война. През 1940 година тя за пръв път в радиоефира се обръща към децата, пострадали от бедствията на войната. През 1943 година Елизабет дебютира в публичното пространство - извършва официално посещение в полка на гвардейските гренадири. През следващата година става един от петимата "държавни съветници" - лицата, които имат право да изпълняват функциите на краля, когато той отсъства или е възпрепятстван сам да управлява.




През 1945 година бъдещата кралица се записва в Спомагателната териториална служба (женски отряди за самоотбрана). Там преминава нужната подготовка за водач-механик на автомобил на санитарната служба и получава военно звание лейтенант. На 21-я си рожден ден през 1947 година в радиообръщение към нацията, обещава да посвети живота си на служба на Британската империя.

Същата година Елизабет се омъжва за 26-годишния тогава Филип Маунтбатън - неин далечен братовчед, офицер от британския флот, член на гръцките и датски кралски фамилии и правнук на кралица Виктория. Филип получава титлата херцог на Единбург. Раждат им се четири деца: принц Чарлз, принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард.


На 6 февруари 1952 година, след смъртта на баща ѝ, 25-годишната Елизабет е провъзгласена за кралица. Церемонията по коронацията ѝ се състои на 2 юни 1953 година в Уестминстърското абатство и става първата в историята на Британия официално предавана в телевизионния ефир.



Традицията на британската конституционна монархия отрежда на кралица Елизабет II представителни функции, като на практика не оказва влияние в управлението на държавата. Но независимо от това, тя поддържа делови отношения с всички премиери на Великобритания.


Пълната ѝ титла звучи като Елизабет II, кралица и държавен глава на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, както и на 15 страни от Общността на нациите (в това число, Канада, Австралия и Нова Зеландия). Освен това тя е глава на англиканската църква и върховен главнокомандващ на въоръжените сили, носител на титлата лорд на Ман



Елизабет II е най-възрастният монарх в историята на Великобритания и най-възрастната жена - държавен глава. На нея принадлежи и още един рекорд - за най-дълго управлявал монарх в британската история. В Обединеното кралство вече десетилетия наред датата 21 април се отбелязва с тържества, посветени на рождения ден на кралицата. В традициите на Великобритания е прието официалното празнуване на рождения ден на действащия монарх да се отбелязва на втората събота от месец юни.


Елизабет II не обича показността и рядко се съгласява на изява в медиите. Обича да пътува, независимо от напредналата си възраст и активно се занимава с организация и подкрепа на благотворителност.

God Save the Queen!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...