24 април 2017 г.


Един от проблемите в астрономията се състои в трудностите да се определят разстоянията до звезди и други източници на светлина. Като нагледен пример за сложността, NASA публикува снимка на звезда, която "затъмнява" цяла галактика.

Космическият телескоп "Хъбъл" заснема спиралната галактика NGC 7250 в съзвездието Гущер. Обектът се намира на около 45 милиона светлинни години от Земята. Галактиката е характерна с това, че се наблюдава бум в раждането на звезди; в момента там се формират множество нови светила.

Но ярката светлина от галактиката е почти незабележима, защото я "затъмнява" мощното светене на звездата TYC 3203−450−1, която се намира значително по-близо до Земята, отколкото NGC 7250. Подобни обекти се наричат звезди от предния план.


Специалистите, анализиращи данните от телескопа "Хъбъл", определят тази снимка като прекрасна демонстрация на проблема, с който се сблъскват астрономите: определянето на разстоянията в космоса.

Освен изкривяванията, влияещи върху потоците светлина, роля играят и много странични фактори. Поради тази причина, повечето методи за определяне на разстоянията са приложими само "на къси" дистанции - до 10 000 светлинни години.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...