Изследователи от Мичиганския университет са установили, че слънчогледовите семки много често съдържат опасни за здравето и дори смъртоносни токсини. Резултатите от изследването са публикувани в списание PLoS ONE.
Учените са установили, че в слънчогледовите семки от Танзания има плесенни гъбички Aspergillus flavus или Aspergillus parasiticus. Аспергилусите предизвикват заболявания при много зърнени култури, атакуват и ядки и семена. Синтезираните от гъбичките афлатоксини нанасят поражения на черния дроб и всяка година стават причина за смъртта на между 25 и 155 хиляди души в световен мащаб.
Почти 60% от пробите на слънчогледови семки от Танзания и 80% от кюспето се оказват съдържащи афлатоксини.
Учените са на мнение, че високите нива на чернодробни заболявания в региона може да се свържат с количествата слънчогледово семе, използвани за храна. Проблемът е особено актуален за страните, където семките се ползват както за храни, така и за добив на олио и за изхранване на домашни животни.
24 април 2017 г.
Related Posts
Защо вкусът на доматите вече не е същия
29 May 2022history.nakratko.bg0Избухването на свръхнова е ускорило еволюцията на вида ни, твърдят учени
28 May 2022history.nakratko.bg0Последният писък в "здравословните" тенденции: красиви картинки и пълна глупост
28 May 2022history.nakratko.bg0Какво е изписано на лицата ни? Научната несъстоятелност на понятието "раса"
23 May 2022history.nakratko.bg0
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
0 коментара:
Публикуване на коментар
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.