4 април 2017 г.


През годините много пъти по каменни стели в южна Франция е откривано името на римския град Усетия. До този момент обаче не са намирани доказателства за неговото съществуване. И съвсем наскоро, когато археолози са повикани за да извършат превантивни проучвания на терен, предназначен за строеж на ново училище, са открити множество доказателства за съществуването на Усетия. Находките са в покрайнините на съвременни град Юзе, близо до Ним. А намереното до момента е наистина впечатляващо.

Екипът от археолози, воден от Филип Кайн от френския Национален институт за превантивна археология, попада на следите от няколко сгради, в една от които откриват прекрасни подови мозайки. Не е ясно, дали това е била частна вила или обществена сграда, но Кайн подчертава, че следите от някогашна колонада и покриващата площ от 250 квадратни метра подова мозайка подсказват, че зданието е било за обществено ползване.


"Преди нашите разкопки, знаехме, че е съществувал римски град, наречен Усетия. Но сведенията ни за него идваха от споменаването на града върху стела от Ним, където е посочен заедно с още 11 други римски града от района. Градът вероятно е бил от второстепенно значение и е под властта на Ним. Досега не сме открили артефакти, освен няколко отделни фрагмента от мозайка".

Мозайката е впечатляваща първо заради размерите си, но и заради мотивите от геометрични фигури и животни, които са изключително добре запазени. Подобни мозайки, по думите на експерта, са характерни и често срещани в римските поселения от I - II век, но находката на френските археолози е изненадваща, защото тази мозайка е с поне 200 години по-стара и датира от II - I век пр.н.е.


Общата площ на откритите до момента останки е около 4000 квадратни метра. Екипът е установил, че Усетия е населяван около I век пр.н.е. и до III-IV век от новата ера, след което е бил изоставен. Причините да бъде напуснат остават неясни, но учените са установили, че все пак отново частично е заселен през периода V-VII век. Открити са и няколко руини, отнасящи се към Средновековието.

Римското завладяване на региона започва в края на II век пр.н.е. Археолозите са попаднали на останки и руини от стена, датиращи от периода, непосредствено преди римляните да окупират района. Една от тези руини е на стая, в която е имало пещ за хляб. В даден по-късен момент стаята е превърната в помещение с долиум - голям керамичен "контейнер". Изработен е от изпечена глина и стените му достигат до височина от 183 см. Подобни "контейнери" са използвани за съхраняване на храни и напитки, включително зърнени култури и вино.


Все пак, най-голям интерес представляват отлично запазените мозайки. Включват традиционните геометрични фигури и медальони, в това число и шеврони, лъчи и корони. В един от медальоните са изобразени сърна, патица, орел и бухал. Още снимки може да разгледате тук>>>

Не е изключено това да е била вилата на богат аристократ. Според експертите, колонадата може да е изградена просто за да впечатлява посетителите на дома.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...