4 април 2017 г.


Египетски археолози, извършващи разкопки в некропола на Дашур, в район северно от наклонената пирамида на Снофру, са попаднали на вълнуваща находка - неизвестна до момента пирамида от времето на XIII-тата династия. Секциите, разкопани до сега, са в изключително добро състояние. Очакванията на експертите са за нови, значими находки в бъдеще.

Ahram Online пише, че официалното съобщение за откритието е направено от Махмуд Афифи, директор на дирекция в египетското министерство за опазване на античността. Афифи подчертава, че останките са в изключително добро състояние и при следващите разкопки на бял свят ще излязат още нови находки. Останките на пирамида, отнасяща се към периода на XIII-тата династия са открити от египетска археологическа експедиция, проучваща района на некропола в Дашур, който се намира северно от известната наклонена пирамида на фараона Снофру.


Директорът на некропола в Дашур казва, че до момента са открити фрагменти от пирамидата, които дават информация за вътрешната ѝ структура. В момента са разкрити част от коридор, отвеждащ към вътрешността на пирамидата и зала, която извежда до южната рампа. В коридора е открит и алабастров каменен блок, върху който има йероглифни надписи, които се проучват и разшифроват в момента. Трегер от гранитен блок и няколко каменни блока, разкриващи вътрешната структура на пирамидата допълват находките до момента.

Според съобщение на Associated Press, наклона на стените показва, че може би това е един от първите опити на древните египтяни да построят гладка пирамида.


За какво е била изградена тази пирамида? Поглед към времето на XIII-тата династия може да даде някои отговори.
Управлението на династията продължава повече от 150 години. Периодът обаче е характерен с това, че е неясен броят на фараоните, властвали през това време. Някои историци често обединяват 11, 12, 13 и 14 династии в един цял период, който наричат "Средно царство". Други експерти обаче отделят XIII-тата династия и я обвързват със следващите от 14-та до 17-та, определяйки периода като "Втори междинен". XIII-тата династия управлява приблизително между 1803 и 1649 г. пр.н.е.

Алабстров блок с йероглифен надпис
Династията е пряк наследник и продължител на предходната XII-та династия, която управлява от Мемфис земите на Долен и Горен Египет, до втория праг на Нил на юг. Периодът е белязан от постепенния упадък на централната власт, но някои от паметниците показват, че все още Египет е мощна и добре функционираща държава. Властта на фараона постепенно отслабва, за сметка на нарастващата роля на везирите. Властта на везирите отрежда на фараоните повече символични и представителни функции. Краят на XIII-тата династия идва след поражението, което хиксосите нанасят на египтяните. Това поставя края и на цялото Средно царство.

Наклонената пирамида на Снофру
В некропола на Дашур са погребвани вископоставени лица от царския двор, което предполага, че откритата, неизвестна до момента пирамида, може да издигната в чест на влиятелен везир. Не е изключено да е принадлежала и на някой фараон.

Предстоящите проучвания и анализи може би ще дадат отговор на тези въпроси, както и ще определят точният период, към който се отнася находката.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...