6 април 2017 г.


Екип археолози от Австрия твърдят, че са идентифицирали останките от пекарни, таверни, щандове за бързо хранене и магазини за сувенири, които в античността са обслужвали посетителите на гладиаторските боеве в римския град Карнунт. Учените освен това са създали впечатляващи дигитални реконструкции на района, както е изглеждал в периода на най-големия му разцвет.

Древните руини разказват за навиците на римските зрители

Новото откритие в Карнунт, Австрия, е още едно доказателство колко силно гръко-романската култура е повлияла на оформянето на западната цивилизация. Точно както повечето посетители на спортни мероприятия днес, така и античните римски "запалянковци", са имали навика да купуват сувенири, напомнящи им любимите и най-популярни гладиатори. Пекарните, щандовете за бързо хранене и магазините за сувенири, чиито руини са открити в района, показват, че зрителите са обичали да похапнат преди, по време или след като са наблюдавали гладиаторски боеве или надбягвания с колесници. Ясно е, разбира се, че днешните хамбургери и хот-дог не са влизали в античните менюта.


Съвременен Карнунт

Днешният спокоен и тих град Карнунт, намиращ се на 40-тина километра от австрийската столица Виена, е коренно различен от античния. През II век Карнунт е най-големият град в рамките на Римската империя. За някогашното великолепие на древният полис напомнят само руините на Портата на езичниците или на амфитеатъра.  Повечето останки лежат под съвременни пасища и не рядко стават обект за набези от иманяри.

През 2011 година Волфганг Нойбауер, директор на института за археологически проучвания и виртуална археология "Лудвиг Болцман" (LBI ArchPro), с помощта на колегите си, успява да идентифицира останките на гладиаторската школа в античния Карнунт. В целия комплекс на школата са открити тренировъчните арени, баните, както и килиите, в които стотици гладиатори са изживявали дните си като затворници.  Нойбауер изучава лежащите под повърхността останки на древния град от много години, но без да нарушава "спокойствието" им. Използва въздушни снимки, наземни георадарни системи и магнитометри, с чиято помощ може да надникне под повърхността, без да се налага да я разкопава.


Последните изследвания разкриват "Квартала на забавленията" в античния град

По време на последните изследвания, екипът на Нойбауер открива "Квартал за развлечения", който се е намирал извън защитените с градска стена жилищни райони на Карнунт. Намирал се е непосредствено до амфитеатъра, който според изчисленията на учените е разполагал с места за около 13 000 посетители. Археолозите са идентифицирали широка улица, с магазини и "заведения" по протежението ѝ, която е отвеждал към амфитеатъра.

След като сравняват новоидентифицираните структури с познати сгради, открити в други известни римски градове, като Помпей, например, Нойбауер и колегите му достигат до заключение, че много от тези сгради по булеварда са служели за "бизнес занимания". Пред Live Science Нойбауер казва: "Маслени лампи с изображения на гладиатори са се продавали навсякъде в района".

В допълнение към магазините за сувенири, учените са идентифицирали поредица от таверни и "термополии" - кухни за приготвяне на храна, която се яде на крак, нещо като античен вариант на съвременните "бързи закуски". Представете си бар, "но вместо питиета в него се сервира храна, приготвяна в големи казани, които я държат топла", казва Нойбауер.


Изследването разкрива и още един амфитеатър

Учените са открили останките на склад, в който се е съхранявало зърно. В него е имало и огромна пещ, вероятно служила за печене на хляб. Обектите, които са подлагани на високи температури, имат характерен геофизичен "отпечатък". Това дава основание на екипа на Нойбауер да приеме, че голямата, правоъгълна структура, която откриват с този характерен профил, е била хлебопекарна.

По-важното откритие обаче е, че при новото изследване е идентифициран друг, по-стар амфитеатър с дървена конструкция. Намирал се е на около 400 метра от главния амфитеатър. В по-късен период вероятно е изоставен и над останките му е преминавала стената, издигната за защита на цивилната част на града.

Сега екипът подготвя резултатите от изследването си за публикация в академично издание.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...