29 април 2017 г.


Ново изследване твърди, че праисторическият леден човек Йоци, е починал от измръзване в италианските Алпи. Експертите заявяват, че по тялото и главата наистина има следи от наранявания, но те са били оставени в "трудни за Тиролския леден човек" времена и не са причина за смъртта му.

От откриването в Алпите през 1991 година на мумифицираните останки на Йоци, учените постоянно водят дебати в опит да открият точните причини за смъртта на 5300-годишния "Тиролски леден човек".


Припомняме, че Йоци е името, което получават мумифицираните останки на човек, живял около 3300 г. пр.н.е. Мумията му е открита през септември 1991 година в Йоцталските Алпи, на границата между Австрия и Италия, откъдето идва и "Йоци". Смята се, че това е най-старата известна на науката мумия в Европа. Благодарение на Йоци е събрана огромно количество информация за европейците от епохата на халколита. Днес мумията и вещите, открити с нея, могат да се видят в Археологическия музей на Южен Тирол в Болцано, Италия.

Вече четвърт век Йоци е обект на постоянни научни изследвания. Вече е изяснено, че е за времето си е бил облечен "по модата" - дрехите и принадлежностите му са изработени от кожите на различни животни. Явно е бил и "мачо", защото по тялото му са открити не една или две, а 61 татуировки.
През 2016 година експерти, чрез измервания на вокалния тракт и гласните струни на мумията успяха да възстановят и как е звучал гласът на Йоци.


Новото изследване идва само няколко месеца след проучването, посветено на реконструкцията на гласа на Йоци. В анализите този път са използвани рентгенови проучвания и компютърна томография. Заключенията са, че травмите по главата и няколкото следи от ранявания със стрели не са онова, което е убило Йоци. Всъщност, сега става ясно, че "леденият тиролец" е измръзнал до смърт, вероятно след като е загубил много кръв от рана от стрела в лявото рамо. Това заявява Франк Рюли, антрополог от Университета в Цюрих по време на годишната среща на американската асоциация по антропология.


"Измръзване до смърт е доста вероятната причина в този класически случай", цитира думите на Рюли Science News. Според експерта, Йоци е бил изложен на изключително ниски температури за период от няколко минути до няколко часа, преди да умре.

Нещо повече: Франк Рюли е убеден, че раната, която Йоци е получил от "неизвестно" оръжие, не е била фатална. Довела е до вътрешен кръвоизлив, но количеството кръв едва ли е повече от половин чаша. Това е достатъчна кръвозагуба, която да предизвика силна болка и стрес, но определено не е смъртоносна, пояснява Рюли.
Накрая, експертът е също така убеден, че нараняванията по главата също не са убили Йоци. Рюли и колегите му смятат, че тези наранявания са причинени от неволни падания на Йоци, случили се по време на пътуванията му в суровите земи, където е живял. Те обаче не са били животозастрашаващи.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...