6 март 2017 г.

Възстановка на неандерталец
Екип от учени е открил в централната част на Китай два фрагмента от черепи, за които се смята, че може да принадлежат на неуточнен все още архаичен човешки вид. Черепите датират отпреди между 105 и 125 000 години и носят характерните черти както на съвременния човек, така и на неандерталците. Находките са направени между 2007 и 2014 година по време на разкопки в Линджин, провинция Хънан.

Археолозите, попаднали на черепите, са много въодушевени от находките, но въпреки това се задоволяват само с описването им и поставянето на етикети с надпис "archaic Homo". Работата е в това, че до момента е невъзможно да се извлече нужната ДНК от вкаменелостите, за да се определи към кой точно вид спадат образците. Учените както от Китайската академия на науките, така и колегите им от Университета Вашингтон в Сент Люис описват черепите като "притежаващи мозайка от характерни особености". В публикация за списание Science, те посочват прилика с други три групи човешки предци:
"Черепите хвърлят светлина върху модела на морфологичната еволюция на човек в източната част на Евразия. Някои от характеристиките им са наследени и подобни на по-ранните източно евразийски хора, други са получени и предадени от съвременниците им или по-късни човешки видове, срещани и на други места, а трети са по-близо до тези на неандерталците. Анализът показва дългосрочните тенденции в човешката адаптивна биология и предполага наличието на тесни връзки между популациите из цяла Евразия в епохата на късния плейстоцен."
Откритите черепни фрагменти
Големите мозъци, които са притежавали тези същества, веднага отхвърлят хипотезите за отнасянето им към Homo erectus и другите известни човекоподобни видове, пишат още учените. От своя страна, Сиюджие Ву, автор на изследването от страна на Института по палеонтология и палеоантропология към Китайската академия на науките заявява пред списанието, че "вкаменелостите може да представляват неизвестен до момента или изцяло нов архаичен човешки вид, водещ борба за оцеляването си в Източна Азия преди около 100 000 години".

Въпреки че не е ясно дали останките могат да бъдат свързани с Денисовия човек, изследователите са изненадани от големия брой техни колеги по цял свят, които са склонни да спекулират за възможната връзка с Денисов човек. Тайнственият Денисов човек е вид, който за момента е известен само по ДНК-секвенциите, съставени по кост от пръст на ръка и зъб, открити в пещерата Денисова в Алтай, Сибир. Смята се, че видът е живял преди 100 000 - 50 000 години, а генетичният му материал споделя характеристики както на съвременен човек, така и на неандерталците. Този факт кара учените да приемат, че в някакъв етап от историята двата вида - съвременния човек и неандерталците - са живеели съвместно и са се кръстосвали помежду си.

Кост от пръст на ръка, открита в пещерата Денисов
Специалисти направо коментират, че тайнствените китайски фрагменти от черепи "изглеждат точно така, както много палеонтолози си представят, че е изглеждал Денисовия човек".

Най-голямото предизвикателство за експертите остава успешното провеждане на ДНК лабораторни анализи на черепите. За съжаление, не е възможно да се направят изводи за морфологията на черепите само от ДНК-анализите. Така че надеждите на експерите са, че в бъдеще ще бъдат разработени нови методи за извличане на ДНК от архаичните находки.

Освен това, професор Крис Стингър от Музея по естествена история в Лондон, който не е участник в изследването, коментира по случая пред ВВС, като заявява, че "за съжаление, липсват зъбите и не можем да извършим директни съпоставителни анализи със зъбите, открити в пещерата Денисов. Въпреки това, трябва да се надяваме, че древната ДНК ще може да бъде възстановена по тези вкаменелости и така ще има възможност да се провери, дали черепите са на Денисов човек или на съвсем отделен клон от човешката еволюция".


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...