24 март 2017 г.


След реставрационните дейности, проведени в църквата на Божи гроб в Йерусалим, става ясно, че светинята за християнския свят е съградена върху неустойчив фундамент. Рискът за срутване на гробницата е много сериозен.

През 2016 година на територията на храмовия комплекс на Божи гроб се проведоха реставрационни работи. По план всички дейности следваше да приключат до тази пролет, но сега става ясно, че на специалистите им е нужно още време. В противен случай гробницата с храма, изграден над нея, може да се срути.

Причината се крие в това, че основната част на построеният през XIX век храм и окръжаващата го ротонда са издигнати върху неустойчив фундамент. За основи са използвани фрагменти от предходни сгради и структурата му не е монолитна. Под една то бетонните плочи, която не се подпира от нищо, минава археологична траншея, прокопана през 60-те години на ХХ век. И още конструктивни проблеми: тежестта на купола на ротондата се носи от 22-тонни стълбове, които са поставени върху каменни блокове, но те от своя страна не са укрепени по никакъв начин. Накрая, в продължение на много години влагата е оказвала разрушително въздействие на фундамента.

"Процесът на разрушаване няма да е постепенен - това ще се случи изведнъж", обяснява ръководителят на реставрационните работи професор Антониа Моропулу. Затова експертите търсят решения, с които да се запази най-важната от християнските светини.


По време на реставрационните дейности през 2016 година, реставраторите са укрепили стените на Кувуклията, колоните и слоевете зидария. Създадена е система за вентилация, която няма да позволява саждите от свещите да се натрупват. Премахнати са грозните железобетонни колони, които не вършат никаква работа и са поставени от британските власти през 1947 година. Но най-много внимание привлече отварянето на ложе Господне за пръв път от столетия насам.

С оглед на новите данни, експертите са категорични, че трябва да продължат работите по укрепване на мястото. Налага се да се премахне напуканата зидария около Кувуклията, да се залеят камъните в основите със строителен разтвор и да по периферията на ротондата да се изгради система за отвеждане на дъждовните води.

Специалистите смятат, че за това ще са нужни около девет месеца, а разходите се изчисляват на около шест милиона евро. Предвижда се ремонтните дейности да се извършват така, че да не пречат на четирите милиона поклонници, които всяка година посещават светинята.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...