23 март 2017 г.


Неизвестни засега вандали са повредили древните наскални рисунки в пустинята Сахара, като са надраскали върху тях графити, съобщава ВВС. Министърът на културата на Чад Махамат Салех Харун определя пред медията "художествените" творения като "съвременно варварство, трагедия и обида за цялата история и паметта на жителите на Чад". Съвременните варвари са посегнали на петроглифи, чиято възраст се оценява на около 8 000 години.

Върху произведенията на праисторическите хора, вандалите са надраскали имената си на арабски и френски език. Подозирани за този акт на вандализъм са местни младежи.


През 2016 година платото Енеди беше обявено за част от Световното наследство и е поставено под опеката на ЮНЕСКО. В пещерите, каньоните и проломите на планинския масив Енеди има хиляди изображения на хора и животни, част от които са изсечени в камъка, а други - нарисувани върху скалите.

Първобитните художници са оставили своите творби през епохата на неолита, когато Сахара все още не е била пустиня.


Екип от специалисти е започнал работа на платото Енеди, за да установи мащабите на нанесените щети. Засега експертите са оптимисти и смятат, че наскалните рисунки ще може да бъдат реставрирани.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...