18 март 2022 г.


През 1922 година водената от неизвестния до онзи момент археолог Хауърд Картър експедиция, открива гробницата на същото толкова непознатия все още фараон Тутанкамон. Но точно това откритие обогатява неимоверно много познанията на науката за живота, ритуалите и погребалните практики в Древен Египет. Сред почти непокътнатите съкровища от гробницата, придружавали хилядолетия мумифицирания фараон, са открити и няколко тръби, изработени от дърво, бронз и сребро.

През 1939 година радио ВВС прави запис на звука, който издават тези древни тромпети, така че всички хора по света да имат възможността да ги чуят. Няколко месеца след като звукът от тромпетите прозвучава по радиото, избухва Втората световна война. Това съвпадение за пореден път налива вода в мелницата на легендата, според която тези древни духови инструменти притежават магическата сила да призовават войните. Тромпетите от гробницата на Тутанкамон освен, че са едни от най-старите музикални инструменти, оцелели до наши дни, са обвити и в много мистика, породена от легендите, разказвани за тях.

Изпълнението на тромпет в ефира ВВС през 1939 година.

Тромпетите на Тутанкамон

Най-старите бойни тромпети са изработвани от кухи животински рогове, издълбано дърво и от раковини. Това по-скоро са примитивни форми на мегафон, а звуците които издават са служели за "прогонване на зли духове". Това може би е и причината, поради която роговете и тромпетите са имали винаги магически конотации и често са използвани в ритуален контекст. Тромпетите на Тутанкамон са изработени от дърво и бронз.



Дълги са около 58 см, а отворът за устата е около 4 см. Другата страна се разширява по характерния за духовете инструменти начин, за да усили звука и да го превърне в обичайния за тромпетите.

Снимка от 1923 година бронзовия и сребърен тромпет от гробницата на Тутанкамон с техните дървени сърцевини
Най-ранните такива музикални инструменти в Египет по всяка вероятност са използвани като бойни тръби, чрез които воините са предупреждавани и управлявани на бойното поле. Това оправдава и наличието им в гробницата на фараона - той може би е използвал такива тръби, когато е водил войските си. Употребата им за военни цели вероятно в древната египетска култура ги свързва тясно с войната, а от там им придава и магическите сили, свързани с воденето на войни и битки.

Образци египетски сребърни тромпети от изложението "Тутанкамон: гробницата му и нейните съкровища" 

Съвременната връзка на тромпетите на Тутанкамон и войните

През 1939 година египетските служби, отговорни за античните паметници, убеждават радио ВВС да излъчат на живо звука, който издава един от древните тромпети, за да може слушателите по цял свят да усетят "духа на Древен Египет". Честта да посвири на древния тромпет се пада на Рекс Кийтинг, важна фигура в британската обществена радиостанция по онова време. Преди да изпълни мелодията, Рекс се консултира с Алфред Лукас, един от хората от екипа на Хауърд Картър, участвал в реставрацията на артефактите от гробницата на Тутанкамон през 20-те годин.



Вечерта, когато е предварително насроченият радио концерт, електричеството в Кайро спира пет минути преди началото на предаването. Радиостанцията разполага с резервно захранване на предавателите, но се налага Рекс да чете нотите си на светлината на свещи, докато трае предаването от Лондон. Пет месеца след този радиоспектакъл, Германия напада Великобритания.


Съществуват свидетелства, че един от тромпетите на Тутанкамон е свирил и непосредствено преди избухването на Шестдневната война през 1967 година. Същото се твърди и за началото на войната в Персийския залив през 1990 година. Пак един от тромпетите - поне така се твърди - е свирил и преди началото на въстанието в Египет, свалило от власт Хосни Мубарак през 2011 година. По време на размириците тромпетите са откраднати. Но малко по-късно мистериозно са открити и върнати.

Ако са верни твърденията, налице са няколко интересни съвпадения. Но проблемът е там, че в по-голямата си част тези "факти" не подлежат на реална проверка. Автор на тези твърдения е египтологът Хала Хасан, който е един от хората, които вярват в тезата, че тромпетите на Тутанкамон са прокълнати. Той твърди, че неизвестни студенти, докато проучват артефактите, са свирили на тях през 1967 година; и отново същото се случва през 1990 година. И още: Хала Хасан твърди, че през 2011 година, седмица преди началото на египетската революция, член на персонала на музея, където се намират тромпетите, прави документални снимки и описания на артефактите и без съмнение е свирил с един или няколко от инструментите. Засега тези разкази са приемани повече като анекдоти и никой не ги приема за представляващи убедителни доказателства за реалността на проклятието на тромпетите на Тутанкамон.


Нуждаел ли се е Тутанкамон от тромпетите, за да призове на война?

Другият начин да се потърси потвърждение за "проклятието" на тромпетите, е да се разгледат водените от Тутанкамон войни. Той става фараон около 1337 г. пр.н.е., когато е само на осем години. По време на краткото му царуване са извършени значителни реформи, за да се възстанови реда в Египет от онова време. Предшественикът му, фараонът-еретик Ехнатон, тотално преобръща религиозните порядки в царството. Заменя върховния по това време бог в Египет Амон с Атон, за който проповядва, че той е неговото въплъщение на Земята. Това твърдение все пак не е нещо екстравагантно, защото отдавна фараоните са приемани за реинкарнации на бога на Слънцето. Еретичното в проповедите на Ехнатон е, че вече не Амон, а Атон е върховния бог.

Ехнатон и Нефертити с дъщерите си
Религиозните му реформи обаче водят до дестабилизацията на Египет и остро противопоставяне с кастата на жреците, тъй като статутът им на свещенослужители на върховния бог е заплашен, а от там и влиянието им в държавните дела. Ехнатон просто подкопава позициите на жреците на Амон, поради което си навлича гнева им.

Но освен това пренебрегва и военните сили на Египет. Фокусирането му върху налагането на новото върховно божество на практика не му оставя време, да се занимава с останалите задължения на владетел на Египет. В резултат, по време на управлението му, военната мощ на царството отслабва и държавата дори губи територии.



През краткото си управление Тутанкамон връща до голяма степен нещата по техните места: възстановява военните способности на армиите си, връща старата религия и успява да направи Египет отново регионална сила. Едно от първите неща, които извършва като фараон, е да смени името си от Тутанкатон, дадено му по време на управлението на Ехнатон, на Тутанкамон. С това ознаменува връщането на старите религиозни порядки, изграждани около върховния бог Амон. Какво още би могъл да стори е въпрос на спекулации, защото фараонът почива едва на 18 или 19-годишна възраст, вероятно вследствие на инцидент. Управлението му е кратко, но стореното за това време - впечатляващо.

Капак на единия от саркофазите на Тутанкамон
Тутанкамон живее в несигурно и бурно време в историята на Близкия Изток. Много е вероятно, да му се е налагало да участва, или поне да води армиите си във военни походи срещу враговете на Египет - хетите, семитите, обитаващи Синайския полуостров, както и другите неприятели на царството му. Ако е водил армиите, тромпетите биха му послужили по време на битка. Дали един от тези тромпети е притежавал магическата сила да полага началото на войни? Разбира се, това е въпрос, на който никога няма да получим отговор. Но легендата си остава все така интригуваща.

Детайл от сребърен тромпет
Сигурно е, че изпълнението на тромпет в ефира на ВВС от 1939 година повече няма да се повтори. Археолозите смятат, че древните артефакти са прекалено "крехки" за да понесат още "концерти". За щастие, поне един от тромпетите, който е свирил някога, е записан и така имаме представа как е звучал "гласът на Древен Египет". А това, че тромпетите на Тутанкамон вече никога няма да свирят, може пък да означава, че няма да предизвикват избухването на нови войни?




-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...