2 февруари 2017 г.


Геолози намериха на остров Мавриций в западната част на Индийския океан нови залежи от най-древните земни пластове на възраст над 3 милиарда години. Това свидетелства, че под него се намират останки на най-древния континент на планетата, пише в статия, публикувана в списание Nature Communications.

 „Повърхността на Земята може да се раздели на две части – на континенти, древни сегменти на земната кора, и на океани, чието дъно е образувано от относителни млади пластове. На континентите може да се намерят образци от земни породи на възраст до 4 милиарда години, а в морето постоянно се формират нови породи.

На остров Мавриций изобщо няма скални породи над 9 милиона години, но се оказва, че те съдържат древни кристали, формирали се преди 3 милиарда години“, заяви Люис Ашвал (Lewis Ashwal) от Университета “Витватерсранд” в Йоханесбург (ЮАР). Ашвал и колегите му стигат до извода, че тези кристали са останки на най-древния суперконтинент на планетата, формирал се веднага след началото на тектоничните процеси в земните недра.


За да стигнат до този извод, те предприемат експедиция на Мавриций, по време на която събират няколко стотици образци от скални породи от земните недра. Тези фрагменти са събрани както на самия остров, така и на няколко десетки и дори стотици километри от Мавриций.

От събраните образци учените вземат най-древните фрагменти земни породи на възраст 6-7 милиона години, разтрошават ги и се опитват да намерят циркони – древни кристали. Оказа се, че тези кристали наистина присъстват в по-младите породи на остров Мавриций и по целия 700-километров участък, изследван от Ашвал и колегите му.

Възрастта на тези циркони, както показват анализите на съдържащите се в тях цинк и уран, е около 2,6-3 милиарда години, а химическият им състав е близък до съдържанието на подобните кристали в най-древните земни породи в Индия и Мадагаскар.


Интересното обаче е, че подобни количества на изотопи на кислорода се наблюдават и в цирконите на най-древните породи в Канада и Гренландия, което навежда на мисълта за общия им произход.

Самите учени предполагат, че те са намерили останки от първия мегаконтинент на нашата планета. Преди 3 милиарда години той се е намирал на мястото на съвременния Индийски океан, но впоследствие се разцепил под въздействието на тектоничните процеси.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...