1 февруари 2017 г.

Античния некропол край Бук-Бел-Ер
Археолози от Националния институт за превантивни археологически изследвания (Institut National de Recherches Archéologiques Preventives, INRAP) са разкопали некропол от късно античния период (точната датировка не се съобщава). Находката е от комуната Бук-Бел-Ер в южна Франция. Разкопките са провеждани на доста голям терен, на който предстои да бъдат извършвани строителни дейности; разкопана е площ от 21,9 хиляди квадратни метра.

Открити са 315 гроба. Изследователите съобщават, че погребенията се отнасят към времето, когато християнството вече е било достатъчно разпространено. Но детайлите от погребенията сочат, че християнизацията на региона е протичала относително бавно.

Погребение в глинено легло
Гробовете се делят на няколко типа: част от тях са погребани в глинени "легла", докато в други починалите са полагани вече в дървени и оловни ковчези. Децата са погребвани в амфори.

В много от погребенията са налице свидетелства за извършвани езически обреди - приношения под формата на маслени лампи, монети или малки керамични съдове. Постепенно такива погребения са ставали по-малко на брой, отстъпвайки пред християнските обреди, самото присъствие на езически погребения и тяхната "жизненост" показват, че старите вярвания все още са играели достатъчно голяма роля в местния обществен живот.

Детско погребение в амфора
Подробното проучване на събраните материали ще може да опише по-точно как се е случвало християнизирането, а анализите на останките ще даде представа на учените какъв е животът, който са водили местните, от какво са боледували и с какво са се прехранвали.

Монети в едно от погребенията
На същото място археолозите са попаднали на останки и от неолитно поселение: яма с фрагменти от керамични съдове и каменни оръдия на труда. Намерени са и следи от дупки, в които някога са стояли "подпорите на някаква дървена структура".

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...