23 февруари 2017 г.

В тъмнозелено са отбелязани траншеите, изкопани от археолозите. С червено е маркирано мястото, на което учените смятат, че са се издигали палисадите. Светлозелената линия маркира мястото, където нищо не е открито.
Екип археолози наскоро е открил в Дания голяма структура, датираща  от неолитната епоха. Някои от специалистите изказват предположението, че структурата е използвана за провеждането на ритуални поклонения на Слънцето, но засега точното му предназначение остава неизяснено. 

Своеобразният "лабиринт" от каменната епоха е открит в комуната Стевнс, Дания. Предназначението му и как е използван, остават неясни засега, но това не е изненадващо на фона на много други находки, датиращи от същия период, които също продължават да са загадка за учените. Например, през 2015 година, археолози докато проучват пещерите край Blå Jungfrun в Швеция, откриват друг мистериозен лабиринт и пещери, в които се предполага, че са извършвани странни ритуали преди около 9000 години.

Лабиринтът на остров Blå Jungfrun, Швеция
Друга подобна находка в Скандинавия е загадъчен камък, открит при разкопки в Борнхолм, датски остров в Балтийско море, за който се предполага, че е една от най-ранните "карти" в човешката история, макар и при този случай нищо да не е на 100% сигурно.

Скорошното откритие е дело на екип археолози от Музея на Югоизточна Дания. Според техните изявления, предварителните оценки за възрастта на лабиринта го пращат назад във времето на неолита. Структурата се е простирала на площ от около 18 000 квадратни метра. Водещата разкопките Перниле Роде Слот обяснява в съобщение, публикувано в Science Nordic:
"Неописуемо е усещането, когато откриеш следите от толкова голямо съоръжение, датиращо от неолита. Предположенията ни за предназначението на структурата са много, но казано съвсем откровено - просто не знаем за какво точно е използвана". 

Част от обектите, открити до този момент на разкопките
Едно от най-объркващите неща около лабиринта от Стевнс е начинът, по който са конструирани входовете му. Тялото на лабиринта е съградено от пет реда, а входът във всеки от по-вътрешните е отместен спрямо предходния.
Слот предполага, че това отместване е умишлено създадено, а това още повече озадачава учените.
"Вероятно структурата е "функционирала" на принципа на лабиринтите - поне ние така си го представяме. Така изградена структурата, не позволява на стоящите извън палисадите да виждат какво се случва във вътрешността на структурата, което вероятно е било търсен ефект", обяснява тя.
Изглед към разкопките. До този момент учените не са наясно за предназначението на древната структура
От своя страна, това повдига още по-важният въпрос: какво точно се е случвало във вътрешността на структурата, за да се е налагало да остане в тайна от погледите на множеството? Археолозите не са открили подобни структури в региона, за да разполагат с някакви сходства, които да им подскажат отговора на този въпрос. Все пак Перниле Слот излага своите предположения:
"Структури от палисади са издигани обикновено за защита, но не смятаме, че в конкретния случай става дума за защитно съоръжение. Редицата от стълбове вероятно са били с височина около два метра и не са разположени близо един до друг, така че бихте могли да се промушите между тях, ако поискате. Вярваме, че става дума за оградено пространство, в което да се събират хора, но е много трудно да кажем за какво точно са се събирали". 
Едно от възможните обяснения може да е, че лабиринтът е имал ритуално предназначение. В края на 80-те години на ХХ век, при проучване на датския остров Борнхолм в Балтийско море, учени се натъкват на следите от голяма структура от палисади, изградени от дървен материал. На мястото е открит и "храм на Слънцето", както и множество слънчеви символи. Подобен храм е открит и в друга част на острова.

Каменен къс, открит във Васа през 2014 г. Слънчевите камъни са малки "плочи" с радиални лъчи, излизащи от центъра
Мнозина експерти смятат, че такива храмове се срещат само на Борнхолм, но водещият археолог в музея на Борнхолм Фин Оле Нилсен не изключва предположението, че структурата край Стевнс, може да представлява подобно свещено място. Нилсен казва:
"Той може да има ритуално предназначение. Най-вълнуващото е дали са открити вътре в структурата неща, подобни на откритите в Борнхолм. Няма да се изненадам, ако това се окаже също "храмова област". В тези структури се е извършвало нещо "скрито" и смятам, че такива структури са били много по-разпространени, отколкото предполагаме". 
Палисади в Саруп, Дания. Структурите изглеждат подобни на откритите в Стевнс, макар и с различна форма
Все пак, археолозите подчертават, че са необходими допълнителни разкопки, преди да се правят заключения и за момента всички теории, относно предназначението на древния лабиринт в Дания следва да се приемат само като спекулативни. В заключение, археолозите, извършващи проучванията, потвърждават, че ще продължат с работата на място, надявайки се да открият нови следи, които да им дадат отговорите на въпросите около загадъчната структура.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...