23 февруари 2017 г.

Придобилата популярност, особено в САЩ, палеодиета се оказва вредна за здравето. Учени от Университета в Мелбърн (Австралия) доказват, че тя води до увеличаване на теглото и обема на мазнините.

Палеодиетата предполага понижено съдържание на въглеводородите и високи нива на мазнините в хранителния режим. Тя се основава на представите за храненето на праисторическите хора от епохата на палеолита, като препоръчва да не се консумират изобщо зърнени и млечни храни, бобови растения, захар и обработени масла.

За да проверят ефективността на диетата, австралийските медици провеждат експеримент с лабораторни мишки. Гризачите 8 седмици са поставени на палеодиета. През този период учените не само не са наблюдавали положително влияние на диетата върху здравето на мишките, но напротив, са регистрирали, че за по-малко от два месеца теглото на гризачите се е увеличило с 15%, а мазнините им са се удвоили.

Бързото качване на теглото може да доведе до развиване на диабет, отбелязват медиците. Освен това те подчертават, че до този момент няма научно потвърдени данни, станалата популярна палеодиета да е дала положителни резултати. След проведеният от австралийските учени експеримент обаче, може да се говори за доказан точно обратен ефект. Най-малкото, което следва от резултатите на изследването е, че не бива да се употребяват толкова много мазнини, колкото предписва диетата, казва водещият автор на проучването Соф Андрикопулос.

Привържениците на палеодиетата от своя страна веднага атакуват изводите на учените. В частност, те оспорват приложимостта на резултатите, получени при изследване на мишки, спрямо човек. Изследователите на свой ред изтъкват факта, че при мишките и хората са налице както сходни гени, така и близки физиологични механизми на регулация.

Палеодиетата първо става хит в САЩ, а после и по цял свят, след излизането на книгата на Лорен Кордейн през 2001 година. Днес към тази диета се придържат много известни хора. В същото време британската диетична асоциация смята палеодиетата за една от петте най-лоши диети, получили масово разпространение.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...