20 януари 2017 г.


Величествените храмове и древните гробници на прочутия Луксор в момента попадат в зона, белязана от несигурност, политическа нестабилност и джихадистки произвол. Но построените от древните египетски фараони шедьоври продължават да са обект на проучвания от археолози.

Разположеният в южната част на Египет Луксор е дом за половин милион жители. А е и притегателно място за туристи и археолози, запленени от монументалните паметници, издигнати в древни времена в града, разположен на западния бряг на Нил.


Наскоро, по време на разкопки в прочутия погребален храм на Луксор, който древните наричали "домът за милион години", съграден по времето на фараона Тутмос III, е открита изключително добре запазена мумия. Разкопките са извършвани в рамките на съвместен проект, започнал още през 2008 година, в който участват специалисти от Испания и египетското министерство за Античното наследство.

В съобщение на Daily Mail се казва, че мумията е открита "в много добро състояние" в гробница, която датира от периода между 1075-664 г. пр.н.е. Гробницата се намира в близост до храм, издигнат по времето на фараона Тутмос III. Погребалното съоръжение, смятат учените, е принадлежало на високопоставен благородник и приближен до фараона на име Аменренеф.


Мумията е увита с ленти от ленено платно, с положена фина мазилка. Поставена е в богато украсен дървен саркофаг. По думите на ръководителя на екипа Мириам Секо Алварез, мумията е "...богато украсена с религиозни символи, представящи древните египетски божества Изида и Нефтида, както и четиримата синове на Хор".

Практиката да се мумифицират телата на починалите се появява в Древен Египет около 4500 г. пр.н.е. В началото мумифицрането са можели да си позволят само царските особи и много богатите египтяни. Според вярванията им, мумифицирането запазва телата на починалите, които могат да ги използват и в задгробния си живот.

Процесът по мумифицране на телата е сложен ритуал, изпълняван в много последователни етапи. Първо от тялото се изваждат вътрешните органи и се подлагат на изсушаване, за да могат после да бъдат отново върнати. След това тялото се почиства и промива във вино, подправено с ароматни соли и подправки. Подготвя се за следващия етап, през който престоява около 70 дни, покрито в сол.


През това време в телесните кухини се поставят парчета ленен плат или торбички с пясък, които да предадат на тялото "нормалния" му вид. Когато изтекат 70-те дни, изсушените телесни останки се увиват с ленти от ленен плат и се фиксират със специална фина мазилка. Накрая мумията се поставя в изработен от дърво саркофаг.

Войнственият владетел Тутмос III често е сравняван с Наполеон. Той е шестият фараон от XVIII-тата династия. 22-годишното му управление преминава в поделена власт с майка му, чието име е не по-малко известно - Хатшепсут. И двамата носят титлата фараон, а за Тутмос е отредена задачата да води армиите.


Гробницата на Тутмос III е открита от експедиция на френския египтолог Виктор Клемент Жорж Филип Лоре  през 1898 година в Долината на царете.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...