5 януари 2022 г.


Конрад Аденауер - първият Федерален канцлер на ГФР, заемал поста между 1949 и 1963 година, е човек, допринесъл изключително много за развитието на следвоенна Германия. Сред заслугите му е и създаването на Конституцията на държавата. 

Конрад Херман Йозеф Аденауер се ражда на 5 януари 1876 година в Кьолн. Завършва юридическия факултет в местния университет и веднага започва адвокатска практика. Едновременно с това гради и политическата си кариера, като през 1917 година заема поста бургмистър на Кьолн. Между 1920-32 година Аденауер е председател на пруския Държавен съвет. През 1926 година се кандидатира за канцлер, но губи изборите.

След идването на власт на Хитлер, Аденауер напуска поста си в знак на несъгласие с нацистката политика. Заради възгледите си на два пъти е арестуван от гестапо.
След края на Втората световна война Конрад Аденауер е сред основателите на Християн-демократическия съюз. През 1948-1949 година е активен участник в процеса по провеждане на парична реформа в Западна Германия, както и в редица други мероприятия, белязали разделянето на държавата на две части - западна и източна.

През 1949 година Конрад Аденауер става пръв федерален канцлер на Западна германия, а между 1951 и 1955 година заема и поста на външен министър на страната. Като канцлер на Федералната република се ползва с много голяма популярност сред народа. Под негово ръководство Германия успява да възкръсне и отново да се превърне в уважаван член на световната общност.



През 1955 година ГФР влиза в състава на Североатлантическия отбранителен съюз (НАТО) и става равноправен член на алианса. Политиката, която Конрад Аденауер провежда, дава на Западна Германия необходимите условия, за да може бързо да възстанови икономиката си, превръщайки се в явлението, което всички определят като "германското икономическо чудо".

След 14 години, прекарани начело на държавата, Конрад Аденауер подава оставка по свое желание. След себе си оставя една модерна, възродена и развита европейска страна. Оттеглянето си мотивира с напредналата си възраст.

Конрад Аденауер почива на 19 април 1967 година във вилата си в Рьондорф, близо до Бон. Първият канцелр на Федералната република си отива на 91-годишна възраст.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...