26 ноември 2017 г.


През мъглата на нашата галактика астрономите са успели да регистрират една от най-големите познати ни до момента структури във Вселената. Новооткритата структура е наречена Vela supercluster и представлява масивно струпване от няколко галактични купове, всеки от които съдържа стотици или хиляди галактики.

"Не можах да повярвам, че толкова голяма структура ще изникне на място, което е постоянно "пред очите ни", казва в съобщение за пресата Рене Краан-Кортвег, астрофизик от университета в Кейптаун в Южна Африка. Тя и воденият от нея екип са публикували в Monthly Notices Letters на Royal Astronomical Society съобщение за обекта, открит по посока на съзвездието Корабни платна.

Наистина може да звучи странно, как толкова огромен обект е останал скрит от погледите ни, но нещата придобиват много логично обяснение, като се отчете къде точно се намира нашата система във Вселената.


Млечният път е нашия дом. В галактиката ни има повече от 100 милиарда звезди, трилиони планети и огромни пространства, заети от разноцветни облаци от газ и прах.
Това дава на астрономите изключителната възможност да изучава отделни обекти, сред които черни дупки, формирането на други слънчеви системи, или потенциалното наличие на екзопланети.

Но от друга страна, всеки астроном, пожелал да надникне по-надълбоко във Вселената, извън границите на Млечния път, се сблъсква със "стените" от междузвезден прах и газове.

Това важи в още по-голяма степен за обекти, които се намират в плоскостта на галактическата равнина, но се намират в диаметрално противоположна от нас посока. Тогава се налага да се взираме през 100 000 светлинни години - колкото е приблизителният диаметър на Млечния път. Това напречно сечение от звезди, газ и прах в Млечния път е всъщност онова, което виждаме, когато вдигнем поглед към нощното небе.


За да успеят да надникнат зад цялата тази завеса от прах и газ, Рене Краан-Кортвег и колегите ѝ използват комбинирани наблюдения с няколко телескопа: подобреният наскоро South African Large Telescope (SALT), който се намира край Кейптаун, Anglo-Australian Telescope (AAT) край Сидни и рентгенови изследвания на галактическия диск.

С използването на данните от тези наблюдения, учените са изчислили как се движи всяка една от  галактиките, които са регистрирани над и под равнината на Млечния път. Изчисленията показват, че всички галактики се движат заедно, а от това следва, че много галактики остават невидяни от уредите ни.

"Стана ясно, че е налице огромна мрежа от галактики, простираща се много по-далеч, отколкото сме предполагали до момента", обяснява Мишел Клюве, астрофизик от Университета на Западен Кейп. Учените са изчислили, че в суперклъстера от галактики в съзвездието Корабни платна е сходен по маса с най-големият от известните ни суперклъстери - галактичния куп Шепли, за който е известно, че е съставен от точно 8600 галактики и се намира на около 650 милиона светлинни години от нас. Като се вземе предвид, че в една галактика има приблизително 100 милиарда звезди, учените са изчислили, че в суперклъстера в Корабни платна има между 1 000 и 10 000 трилиона звезди.

Освен това изчисленията сочат, че суперклъстерът се намира на около 800 милиона светлинни години и галактиките в него се отдалечават от нас със скорост близо 18 000 километра в секунда.


И въпреки шеметната скорост, с която суперклъстерът се отдалечава от нас, влиянието му не бива да се пренебрегва. Учените са изчислили, че гравитационното притегляне от суперклъстера Vela е ускорило движението на локалната група галактики, част от която е и Млечния път, с допълнително около 50 километра в секунда.

Това е доста внушително "дърпане" и без никакво съмнение е част от спиращата дъха история, в която се разказва, как Млечният път - и в частност ние - сме се озовали на това място във Вселената.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...