29 ноември 2016 г.


В Малта са открити 2000-годишни гробници, които карат учените да си задават множество въпроси, чиито отговори все още не са им известни. Намерените в гробниците от римската епоха останки са толкова стари, че не могат да се определят като "малтийци"; починалите със сигурност са от средиземноморски произход. Сред находките има и черепи на малки деца.

Една особено трогателна находка е един единствен млечен зъб, принадлежал на бебе, от което не са намерени никакви други останки, пише TimesOfMalta.com.

"Районът около Рабат е богат на археологични останки". Това казва пред The Sunday Times Антъни Пасе, шеф на агенцията за културното наследство в малтийското правителство. "Тези гробници са най-новото откритие, което извършихме. Находките са много интересни ... и това е само началото на един по-продължителен процес. Откриването на гробниците е вълнуващо преживяване, но не по-малко вълнуващо е и изследването на находките в лабораториите. Някои от скелетите са "прекрасни" - не бихме могли да ги наречем по друг начин. Не сме луди, ние просто сме археолози и такива неща ни вълнуват".


Находката е направена на място, представляващо поредица от катакомби, намиращи се под територията на съвременно училище в град Рабат.

Впечатляващото в откритието е, че скелетите са останали непокътнати през вековете и гробниците са избегнали унищожаването от иманяри и мародери. През отминалия уикенд археолозите са развели из катакомбите групи от желаещи да посетят мястото на разкопките туристи.

Гробниците са открити от работници, извършващи изкопни работи по разширяването на спортната площадка на колежа "Св. Павел". В крайна сметка, пристигналите археолози са открили скелетите на най-малко осем човека, както и фрагменти от керамика. Всички находки са предадени за изследване, а данните от анализите ще бъдат използвани, за да се търсят отговори на някои загадки от историята на остров Малта.

Работниците попадат на първата погребална камера, а археолозите след това започват да откриват нови и нови. Гробниците представляват крипти, изсечени в камъка. В една от гробниците учените се натъкват на ниша по протежение на стената, висока и дълбока само 30-тина сантиметра. Предполага се, че на това място са полагани останките на починали бебета.


Бернардет Мерциека Спитери, антрополог, ангажирана с анализа на костните и зъбни останки, разказва пред изданието, че поради високата детска смъртност през онова време, подобни гробници са били използвани многократно. Останките на починалите пеленачета са поставяни в нишата, след което са замазвани с мазилка. След известно време мини гробницата е отваряна, костите от нея извличани и препогребвани на друго място, а в освободената ниша са поставяни останките на други починали деца.

Запитан, кои са били тези хора, Антъни Пасе казва: "Малтийците, каквито са днешните, са сравнително нова "генерация". В древността Малта е играела ролята на временен дом за мнозина хора, пътуващи из Средиземноморието. Тя е била и място, на което са се заселвали хора, смятащи себе си за част от империята и по-конкретно - Римската империя".

За момента не е изяснена точната датировка на погребенията, но е възможно те да са от епохата, през която на острова са живеели много евреи, и времето е белязано от трансформацията на сюзеринетата на Малта - преминаването ѝ от подчинение на Картаген, към подвластна на Рим територия. Съдържанието на гробниците и тяхното разположение сочат към епоха, през която на острова живеят колониални заселници и търговци.

Д-р Пасе подчертава, че за този период от историята на Малта се знае малко, но се надява, че гробниците ще хвърлят допълнителна светлина върху далечното минало на острова.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...