27 октомври 2016 г.


Реставратори отместиха мраморната плоча, която покрива камъкът, върху който според преданията е положено тялото на Христос, след като е свалено от кръста.. В момента Църквата на Гроб Господен (Божи гроб) в Йеруслим текат първите след 1555 година реставрационни дейности.

Гроб Господен е едно от основните места за поклонение на християните. Всяка година хиляди посещават храма на Божи гроб, за да се докоснат до мраморната плоча, която покрива това свещено за последователите на Христос място. С течение на времето състоянието на камъка се е влошило и затова се налага светинята да бъде реставрирана.


Първото, на което се натъкват специалистите след отместването на мраморния капак, е огромното количество камъни под него. Тепърва предстои да се подложат тези каменни късове на експертизи, за да се определи онзи камък, върху който е положено тялото на Христос след смъртта му.

Учените се надяват да успеят да разберат, защо точно това място през IV век е посочено от майката на император Константин - Елена, като гробницата на Исус.


Реставрацията на мраморния капак трябва да приключи през пролетта на 2017 година. За осъществяване на проекта по реставрационните дейности са отделени над 4 милиона долара, като голяма част от средствата са лично дарение на краля на Йордания Абдула II, който е мюсюлманския защитник на светите места в Йерусалим, и е третият мюсюлмански лидер (след Омар и Саладин), финансирал дейности за опазване на Църквата на Гроб господен от разрушаване.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...