25 октомври 2016 г.


В средата на този месец медиа холдингът ВВС започна разпространяването на в свой документален филм, посветен на прочутата теракотена армия. Основната сензация във филма е изявлението на двама специалисти, според които прочутите статуи от гробницата на първия китайски император Цин Шъхуанди е възможно да са създадени “под ръководството на гръцки скулптори”.

В съобщението на ВВС се казва: "доктор Ли Сюджън, старши археолог от Музея-гробница на Цин Шъхуанди и Лукас Никел, професор във Виенския университет, предполагат, че теракотената армия е създавана под силно влияние на древногръцкото изкуство. Преки доказателства за тази хипотеза липсват, но има косвени: по думите на Ли Сюджън, до епохата на Цин Шъхуанди в Китай не са правени статуи в цял ръст – по-ранни скулптури не надвишават 20 сантиметра във височина. Освен това, в много паметници от западната китайска провинция Синдзян са намирани останки от “хора от запада”, за което свидетелстват резултатите от анализа на митохондриалната ДНК". (Във филма на ВВС обаче не се уточнява за какви точно паметници става дума, колко останки са намерени, нито кой е извършвал ДНК анализите им).

Сега, в коментари за китайските средства за масова информация Ли Сюджън заявява, че журналистите от ВВС са извадили думите ѝ от контекста, надценили са бележките ѝ по отношение на западното влияние върху изкуството на Древен Китай, а освен това са игнорирали значителна част от интервюто, което тя е дала пред тях.


“Смятам, че западната култура може и да е вдъхновила създателите на теракотената армия, но скулпторите без никакво съмнение са били китайци”, казва археологът. По думите ѝ, статуите в императорската гробница са повлияни не само от местното изкуство, но и от природата на Китай и погребалните традиции.
Ли Сюджън отбелязва също, че в статията на ВВС думите ѝ са цитирани след изказването на Лукас Никел, от което се остава впечатлението, че тя подкрепя идеите му, което съвсем не е така. (В британския материал професорът от Виена казва следното: “Смятам, че може гръцки скулптор да е живял близо до гробницата и да е учил местните майстори”). “Аз съм археолог и ценя материалните доказателства. Не съм откривала на гърбовете на теракотените воини гръцки имена. Това потвърждава моята гледна точка: на мястото е нямало гръцки майстори, които да наставляват местните скулптори”, казва Ли Сюджън.

Трябва да се подчертае още, че китайският археолог не е единствената, която критикува ВВС. Доктор Кристина Килгроув, доцент по антропология от Университета на Западна Флорида (и по съвместителство – колумнист за Forbes), обръща внимание на това, че ако зад “сензационните съобщения” за гръцко влияние в Древен Китай се криеше истинска, сериозна научна обосновка, то и съобщенията за това щяха на първо място да се появят в сериозно научно рецензирано списание, а не в документален научно-популярен филм.

Кристина Килгроув обръща внимание и на това, че едно от “доказателствата” за елинско присъствие е “европейска” ДНК от Китай. Следи от подобна ДНК наистина има, но те са от значително по-отдавна. Останките на двама генетично “западни хора” са открити сред т.нар. “таримски мумии” от централен Китай. Възрастта им е около 4 хиляди години и сами по себе си те са интересна находка, но не могат да бъдат свързвани по никакъв начин с хипотетичните гърци, които са живели в Китай около II век пр.н.е. (тоест, около 1800 години по-късно). А самото ДНК изследване няма как да даде пряко доказателство, което да твърди – ето, това са елини. Подобна информация може да даде изотопен анализ, но до този момент няма нито едно изотопно изследване по погребенията в района на гробницата на Цин Шъхуанди.


Американският антрополог добавя, че не се съмнява в самия факт за контакти на гърци и римляни с китайците още в антични време. “Но, както обичаше да казва Карл Сейгън, сензационните изявления изискват сензационни доказателства. Такива доказателства […]  засега няма”, казва в заключение Кристина Килгроув.

Съществува мит, че контактът между Европа и Китай се осъществява чак по времето на пътешествието на италианския търговец Марко Поло (средата на XIII век). Но вече е ясно, че контакти между източните и западните краища на Евразия са започнали далеч преди Средновековието, а търговските връзки между тях са съществували още по римско време. Доколко интензивна е била търговията обаче, засега е трудно да се съди. Съвсем наскоро се появиха съобщения за открити останки на “китайци” в Лондон, в слоевете от римската епоха (все пак, азиатският произход на тези находки не е доказан за момента). Освен това, отделни римски предмети са намирани и в Япония.

Император Цин Шъхуанди (259–210 г. пр.н.е.) се смята за обединител и реформатор на Древен Китай. Въвежда единно законодателство, унифицира писмеността, мерните и паричните единици. По негово време завършва и строежът на основната част от Великата китайска стена.
Гробницата на императора е строена повече от 30 години. Предполага се, че над 700 хиляди работници са участвали в градежа. В задгробния живот Цин Шъхуанди е “придружаван” от над 8 хиляди глинени воини. През 1974 година прочутата императорска теракотена армия, случайно е открита от селяни, решили да прокопаят кладенец за напояване.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...