11 септември 2016 г.

Terzan 5
Астрономи са на мнение, че звезденият куп, известен като Terzan 5, е уникален, защото представлява застинала във времето "тухла", послужила за формирането на Млечния път.  Изследването на екипа е публикувано в списание Astrophysical Journal. Тази "фосилизирана" реликва дава възможност на учените да надникнат във времето на ранните етапи от формирането на нашата галактика.

Астрономите знаят за съществуването на клъстера Terzan 5 от известно време, но едва наскоро си създават по-цялостна представа за него. Нови наблюдения представят с най-големи детайли въпросния звезден куп, който се намира на разстояние 19 000 светлинни години от нас по посока на съзвездието Стрелец.

Данните, събрани с помощта на телескопа VLT (Very Large Telescope) на Европейската южна обсерватория и космическия телескоп "Хъбъл", разкриват, че Terzan 5 включва две групи от звезди, всяка от които е на различна възраст и с различен химичен състав. Това навежда на мисълта, че в кълбовидния клъстер са протекли два периода на звездна активност, като вторият период е настъпил около 7 милиарда години след първия.


Усъвършенствани модели за моделиране формирането на галактики показват, че Млечният път е образуван вследствие на бавно сливане на малки струпвания на звезди и газ. По-древните звезди се концентрирали в централната изпъкналост на Млечния път, а по-младите - в ръкавите на галактиката извън централната ѝ част.

Съставът на Тerzan 5 напомня този на диска на Млечния път. Следователно този звезден куп може да е сред най-ранните "тухли", послужили за формирането на нашата галактика, но не се е слял със свои побратими и се е превърнал във "фосил". "Въз основа на подобни галактични фосили астрономите могат да направят възстановка на важна част от историята на Млечния път", казва ръководителят на изследването Франческо Фераро от университета в Болоня.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...