4 септември 2016 г.


Шотландският физик Дънкан Форган от Университета Сейнт Ендрю излага доводите си в полза на това, че в Млечния път няколко развити цивилизации са създали “картелен заговор” и образуват множество галактически клики, в които за момента земната цивилизация не може да бъде приета. Изследването на учения е публикувано в arXiv.org, а накратко за него разказва New Scientist.

Изчисленията, извършени от Форган показват, че кликите не са свързани една с друга и са разпръснати на големи дистанции една от друга. За да попадне сред тях потенциалният нов член трябва да е еволюирал не по-малко от 250 000 години. И тъй като човечеството като вид е на около 200 000 години, то все още развитието на цивилизацията на Земята е недостатъчно, за да влезе в контакти с други цивилизации.

За да съществува единна галактична група от цивилизации в Млечния път, то тя трябва да е най-малко на няколко милиона години. В този случай нивото на развитие на земните жители е още по-незначително, за да са в състояние да научат за съществуването на други светове и цивилизации.

Изследването на шотландския физик е инспирирано от желанието му да потвърди едно от възможните решения на парадокса на Ферми, който се състои в това, че бихме били в състояние да регистрираме извънземни цивилизации, ако те съществуват. Едно от простите решения на този парадокс гласи, че съществува галактически “заговор на високоразвитите цивилизации”. Това е теза, изказана от австралийския учен Роналд Брейсуел. Към подобна идея се е придържал и Константин Циолковски.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...