6 септември 2016 г.


Големият пожар, развилнял се в Лондон между 2 и 5 септември 1666 година, унищожава повече от 13 500 жилищни сгради, 87 църковни здания, катедралата "Свети Павел" и почти всички административни сгради. При пожара никой не загива, но 70 000 остават без покрив над главата си.

Пожарът избухва малко след полунощ на 2 септември 1666 година, неделя. Огънят тръгва от пекарната на Томас Фаринор на Pudding Lane  и започва да се разпространява в западна посока. Някои смятат, че холандци или французи са подпалвачите на стихията. И двете държави са врагове на Англия във Втората англо-холандска война, която се води в онзи момент.


Пожарът напълно променя облика на британската столица, която впоследствие е застроявана изключително с каменни сгради. Той освен това допринася културният и общественият живот да се изнесе от Ситито в Уестминстър; и не на последно място, това събитие става повод да се появи застраховането срещу пожар.

350 години по-късно жителите на английската столица решават да отбележат по подобаващ начин годишнината от събитието. Организатор на инициативата е компанията Artichoke, която предлага на творчески настроените хора да се обединят в проекта London Burning. Американският дизайнер Дейвид Бест проектира 120-метрово копие на Лондон от XVII век. В изграждането на макета участват всички, изявили желание да се включат.


Умаленото копие на стария Лондон е поставено на плаваща платформа, близо до Ситито. На 4 септември 2016 година, пред очите на хилядите събрали се да видят зрелището жители и гости на града, "дървеният Лондон" е подпален, за да изгори напълно.


London Burning обаче е още по-мащабно мероприятие: на улиците, които преди три века и половина е бушувала огнената стихия, са изложени много скулптури; край галерията Тейт Модърн е изградена Градина на огъня; а на много други места тече съпътстваща програма от концерти, лекции на историческа тема и театрални постановки.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...