17 септември 2017 г.



В някои случаи човешкото око и мозък се оказват неспособни да обработят информацията, която получават от обкръжаващата действителност и така човек става жертва на зрителна измама (или оптична илюзия, както е прието да се нарича). Сред най-интересните явления от този вид е т.нар. "мрежа на Герман".

Още през далечната 1879 година немският физиолог Людимар Герман открива оптичната илюзия на "премигващата мрежа": на местата на пресичане на белите линии може да се видят тъмни области, макар такива в действителност да няма.


Специалистите отдавна проучват различни видове оптични илюзии, но резултатите от работата им не винаги стават достояние на масовата публика. Наскоро един от потребителите на социалната мрежа Twitter, Уил Керслейк, припомни за изследване от 2000 година. Той публикува изображение с вариант на "мрежа на Герман". В пресечните точки на линиите се намират 12 черни точки, но човешкото око не е в състояние "да ги види" веднага. В зависимост от индивидуалните особености, хората виждат едновременно само по няколко точки, при това те хаотично се "местят" по картината.


Тази разновидност на "мрежа на Герман" се нарича "гаснещата илюзия на Ниние". Обяснението за възникващата оптична илюзия се състои в това, че съседните неврони в окото оказват един на друг потискащо въздействие, а мозъкът от своя страна се опитва да допълни изображението със собствени образи. Така окото или не вижда цялата картина, или вижда в нея неща, които изобщо не присъстват.

Подобен пример за оптична илюзия нашумя и преди месеци, когато в социалната мрежа се водеха ожесточени спорове за цвета на една обикновена рокля.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...