12 август 2021 г.

Преди да се появят първите персонални компютри, купуването и използването на изчислителни машини е доста скъпо занимание. Малцина са хората, които могат да си позволят да заплатят за ценното време на изчислителните мощности. Да разполагат със собствени компютри могат само големите корпорации, университети, изследователски центрове и някои от държавните учреждения.

На 12 август 1981 година американската компания IBM Corporation (International Business Machines) представя на публиката първият модел персонален компютър – IBM 5150. С това на практика се поставя началото на съвременните компютри.


Първият персонален компютър се предлага за 1 565 долара (приравнено към цени от 2015 година това се равнява на около 4 070 долара). Заема сравнително малко място и е лесен за употреба. IBM 5150 работи с процесор Intel 8088 с тактова честота 4,77 MHz (за сравнение, в съвременен смартфон от средния клас работят процесори с по 2 и 4 или повече ядра, с тактова честота от 1,6-1,8 GHz). Разполага с оперативна памет с обем 16 или 64 килобайта, върху която се изпълнява операционна система DOS 1.0. В първите персонални компютри няма твърди дискове; използват се дискетни устройства, които се закупуват отделно от компютъра.





Още през първата година са реализирани продажби на над 130 000 компютъра. Към 2000 година по цял свят са работели 140 милиона компютъра, а към днешна дата персоналните компютри (без да броим преносимите лаптопи и смартфоните) са над милиард и половина.

Голяма част от населението на планетата ни днес просто не може да си представи живота, без използването на умните машини, с чиято помощ бродим из интернет, слушаме музика, пишем и получаваме електронни писма, гледаме филми, създаваме и обработваме снимки и т.н., и т.н.



Накъде ни води тази индустрия? Бъдещето ще покаже. Но в началото бе IBM 5150.



-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...