22 август 2016 г.


С помощта на съвременните технологии, специалисти откриха един от най-редките мексикански ръкописи, скрит под също толкова ценен, но от по-късен период мексикански кодекс.
Т.нар. Codex Selden, е книга от сгънати на хармоника страници. Изписани са върху пет метрова лента от еленова кожа и това е една от малкото илюстрирани книги за историята и митологията на местните индиански племена, оцеляла от тоталното унищожение на писмени паметници, което испанските конкистадори и мисионери предприемат в Новия свят през XVI век.

Учените са използвали хиперспектрална скопия – техника, която се ползва най-вече от геолози и астрофизици. С нейна помощ са забелязали изображенията, скрити под тънък слой мазилка от гипс и креда. Методът за сканиране позволява да се “види” първоначалния документ, без да се поврежда по никакъв начин безценния ръкопис.

Страници 10 и 11 от новооткрития кодекс
Логично е заключението, че картините от заличения текст са по-стари от изписаните върху тях. Смята се, че Codex Selden е създаден около 1560 година и през XVII век е дарен от учения и колекционер Джон Селдън (затова кодексът носи неговото име) на Бодлиевата библиотека в Оксфорд.
Кодексът е един от около 20-сетте оцелели документа, датиращи от времето малко преди или точно от периода на колонизация. Оцеляването си тези ръкописи дължат най-вече на учени, които осъзнават важността на приличащите на комикси манускрипти, сложността на използваните в тях символни картини, стилизираните човешки фигури и богатата декорация, която е начинът на древните индиански “писатели” да разкажат историята и вярванията на своите народи. В тези документи са записани религиозните вярвания и ритуали, войните, основаването на градове и генеалогията на благородническите фамилии.

Един от испанските колонизатори, станал свидетел на унищожаването на безценните ръкописи, пише, че хората били потресени да видят как книгите им – и с тях и историята им – изгарят, причинявайки им страдания “до невероятна степен и огромна скръб”. Сред ръкописите, за които е известно, че са оцелели от огнената вахканалия, пет се намират в Бодлиевата библиотека в Оксфорд – най-голямата група, събрана на едно място. А с откритият “скрит” по-стар текст, вече броят им нараства на шест.


Учени от Бодлиевата библиотека и от университетите в Лайден и Делфт, Холандия, все още анализират новооткритите изображения. Те обаче смятат, че находката им е уникална и разкрива неизвестна до момента генеалогия, която от своя страна може да помогне в разбирането за историята на археологични обекти от южната част на Мексико.

На някои от страниците на “замазания” кодекс има по над 20 изображения на хора – стоящи или седнали. Изображенията сходни с други ръкописи на мищеките, наслеявали на Оахака в съвременно Мексико. Вероятно ръкописът разказва историята на техните владетели и племенни съвети, но уникалното в случая е, че изображенията са както на мъже, така и на жени. Един от символите се повтаря многократно, но за момента специалистите нямат точна представа какво символизира това изображение на усукана връв и кремъчен нож.

Женитбата на трите кремъка и дванадесетте вятъра. Zouche-Nuttall Codex на мищеките
На другите страници може да се видят хора, въоръжени с тояги и копия, жени с червени дълги коси или със сложни украшения за глава. Други изображения пък вероятно представляват наименования на местности или символи за реки.

Учените са публикували подробно изложение на изследването си в Journal of Archaeological Science: Reports. Те съобщават, че са изпробвали множество неинвазивни методи за сканиране на кодекса, но рентгеновите снимки не са показали никакви следи.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...