22 август 2016 г.


В околностите на град Датун в Китай е открито погребение на знатна жена. Погребана е с уникални украшения.

Археолозите се натъкват на погребението отпреди 1500 години по време на изследвания на терен, върху който предстои да бъде започнат строеж. На входа на гробницата на знатната дама е намерен надпис, който гласи: “Хан Фарун, жена на съдията Цуй Джън”. В гробницата е открито тялото на жена. Погребана е с огърлица, изработена от над 5000 мъниста и много скъпи “дизайнерски” обеци.

Гробницата на Хан Фарун. Скелетът ѝ за съжаление е в лошо състояние
Историческият период, през който е живяла съпругата на съдията, се отнася към времето на империята Северна Уей (386−534 година). Империята е прочута с развитието на изкуствата и занаятите; много произведения от този период са оцелели до наши дни, а град Датун някога е бил столица.

Уникалните обеци, открити в погребението
Откритите в гробницата обеци с право могат да се нарекат произведение на изкуството. На пръстените им са изобразени дракони с човешки лица, а висулките са инкрустирани със скъпоценни камъни. Обеци с подобен дизайн са открити през 1978 година в северен Афганистан. Това потвърждава тесните връзки на династията Северна Уей с Централна Азия.

Украшенията, открити в гробницата на Хан Фарун: обеци и огърлица
В гробницата е открита и огърлица, изработена от повече от 5000 мъниста. Връвта, върху която са били нанизани е изтляла, но учените са успели да възстановят украшението. За изработката на огърлицата са използвани златни мъниста (10 с нормална форма и 9 сплеснати), два кристала, 42 перли и над 4800 малки разноцветни стъклени мъниста.

Златен колан, обеци и диадема открити в погребение, датиращо от същия период в Монголия
Знатната дама, притежавала приживе тези украшения, е имала дълги коси, дълбоки очи и татуировка с формата на лотосов цвят. Засега, заради зле запазилите се останки от скелета, не е определена възрастта, на която е починала. Гробницата е открита още през 2011 година, но резултатите от изследването на находките са изнесени едва сега в китайското списание Wenwu.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...