9 август 2016 г.


Настъпва времето за най-яркия “звезден дъжд” за годината – метеорния поток Персеиди. През тази година астрономите очакват повишена активност и в пика на потока ще могат да се наблюдават до 150 метеора на час.

Метеорният поток Персеиди е познат на човечеството от около две хиляди години. Първите споменавания за него се срещат в китайски исторически анали, датирани от 36 година, в които се казва, че същата година “повече от сто метеора прорязаха тъмата преди утрото”. Официално се смята, че откривател на Персеидите е белгийският математик, астроном и метеоролог Адолф Кетле, който съобщава за зрелищния звезден дъжд през август 1835 година. За пръв път е водена статистика за броя метеори на час през 1839 година. Тогава максималният брой за един час е достигнал 169 метеора.

Причина за възникването на Персеидите е преминаването на Земята през шлейфа от прахови частици, оставен от кометата Суифт-Тътъл. Тя прави една обиколка по орбитата си около Слънцето за 133 години. При всяко приближаване към Слънцето кометата “се топи”, за сметка на което и броят на кометните частици, оставен от нея, се увеличава. Съответно, когато кометата е по-близо до Слънцето, се увеличава и броят на “падащите звезди”. Названието Персеиди идва от съзвездието Персей, в което се намира радиантът на метеорния поток – областта, от която за наблюдател от Земята изглежда, че идват метеорите.


Тази година пикът на Персеидите ще бъде на 12-13 август. През нощта на тази дата се очаква да се наблюдават до 150 метеора на час. Няколко са причините за повишената активност на потока през 2016 година. Първо, защото Земята се намира в плътната част на потока, който е “побутнат” към орбитата на планетата ни от гравитационното действие на Юпитер. Под въздействие на гравитационните сили на най-голямата планета в Слънчевата система потокът Персеиди е отместен по-близо до Земната орбита. Такова “отместване” се случва на всеки 11-12 години под въздействието на Юпитер.

И второ, Земята се сближава с два шлейфа от кометата, породила Персеидите, които са оставени при преминаванията ѝ през 1862 и 1479 година. Това е причината и за двата максимума в активността на Персеидите. Първият пик, който ще е при преминаването през шлейфа от 1862 година, ще бъде на 12 август в 01:34 часа българско време, вторият – в 02:23 часа ще е от изгарящите в атмосферата ни микроскопични частици от шлейфа на кометата, останал след преминаването ѝ през 1479 година.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...