8 юли 2016 г.


Учени от Националната лаборатория по физика на Великобритания и британската компания Surrey NanoSystems са усъвършенствали известния Vantablack, който е вписан в книгата на рекордите Гинес като най-черният материал, създаван някога от човек.


Vantablack представлява субстанция от вертикални масиви въглеродни нанотръбички. Това е най-черният от всички известни на човешката наука материали. Поглъща 99,965% от падащите върху него излъчвания – видима светлина, микровълни и дори радиовълни. Любопитна е реакцията на човешкото око на Vantablack: благодарение на пълната липса на отразена светлина, човек го възприема не като черен предмет, а като “черна… дупка”. Например, сфера, изработена от този материал за окото ни изглежда като тайнствена двумерна чернота.


Материалът е изграден от вертикално разположени въглеродни нанотръбички, нанесени върху алуминиево фолио. Фотоните, попадайки върху Vantablack, се “губят” сред нанотръбичките и почти не се отразяват обратно – превръщат се в топлина и се разсейват. Ако към материала се насочи лъча на лазерна показалка, той просто изчезва, погълнат в “черната дупка”.


Британските учени и инженери са усъвършенствали материала, но засега не са успели да измерят новите му характеристики: суперчерният Vantablack 2 просто не се поддава на измервания с помощта на спектрометрите, достъпни в момента. Суперчерното вещество успява да скрие всички гънки и ако се опитате да смачкате фолиото, върху което е нанесено, материалът си остава все така “черна дупка” за човешкото око.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...