8 юли 2016 г.


Момичета се разхождат по улица на град Хирацука, която е пищно украсена по случай японския празник на влюбените Танабата. Наричаният още и “фестивал на звездите”, се празнува всяка година на 7 юли.

Корените си Танабата води от сюжета на древна китайска легенда. Принцеса Орихиме, дъщеря на изкусен тъкач, заедно с баща си предяла небесния брокат – облаците. Веднъж тя се откъснала за малко от работата си и видяла прекрасния пастир Хикобоси. Младите се влюбили от пръв поглед. Влюбените захвърлили работата си. Недоволният баща на девойката решил да раздели младите влюбени и ги поставил на двата бряга на река, като им забранил да се срещат по-често от веднъж на всяка година.

За прототипи на тази легенда служат две ярки звезди, сияещи в юлското нощно небе от двете страни на Млечния път – Алтаир от съзвездието Орел и Вега от съзвездието Лира. В деня, когато се празнува Танабата, тези две звезди се намират максимално близо в небето една до друга.

Въпреки че празникът не е официален, той е много популярен в Япония. Във всяка провинция го празнуват по различен начин, но традиционни навсякъде са пищните фойерверки, празничните шествия и празнично украсените улици.  На този ден японците пишат върху цветни хартии пожелания за своите близки, а после тези послания се закачат на бамбукови пръчки.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...