7 юли 2021 г.

“Бащата” на Шерлок Холмс не е само писател. Той пътешества много, води и доста успешна медицинска практика.

Вероятно малцина знаят, че създателят на Шерлок Холмс – писателят Артър Игнейшънс Конан Дойл в продължение на много години се занимава с медицина.

Сър Артър Конан Дойл се ражда на 22 май 1859 година в Единбург, в семейството на художника Чарлз Дойл. Семейството е бедно – никой не поръчва картини на главата на семейството, а и той самият не се стреми към известността. Голямата “страст” на Чарлз Дойл е пиенето – с него започва и завършва деня за бащата на Артър Конан Дойл. С възпитанието на сина си изобщо не се занимава, затова всичката тежест пада върху майката на бъдещия писател – Мери Дойл. Впоследствие Конан Дойл си спомня, че майка му била много добър разказвач, и че всеки свободен момент използвала, за да развлича децата си с разкази за рицари, далечни страни и приключения.

Когато Артър поотраства, късметът му се усмихва. Богати роднини на майка му, виждайки, че тя едва успява да свързва двата края, се съгласяват да плащат обучението на Артър в йезуитски колеж.
Завършвайки колежа, Артър Конан Дойл постъпва в Шотландския медицински университет и още докато е в трети курс се опитва да припечелва нещо като писател. Праща свои разкази на различни лондонски и единбургски списания. Но писателските му опити носят доста непостоянен доход – стигат му до толкова, да се храни, а Артър иска да помага с нещо и на семейството си. По това време баща му вече напълно е загубил разсъдъка си, а майка му получава само скромна рента от отдаването под наем на стаи.


Конан Дойл решава, че само с едното писателство няма как да се справи, затова започва работа като лекар на борда на китоловния кораб “Надежда”. Капитанът на кораба, който ловува в студените води на Арктика, с радост приема новоназначения доктор. По онова време младият Артър вече не е малко дете, а двуметров юноша, с огромни бицепси.
В университета се занимава активно със спорт и физическата му сила му печели уважението и сред суровите моряци на борда на “Надежда”.

По време на седемте месеца на китоловния кораб доктор Дойл на два пъти едва не загива. Първият пък той пада върху леден блок и с последни сили се хваща за плавника на мъртъв тюлен. Това го спасява да не се удави. След това ранен кит за малко не праща корабния лекар на онзи свят. В края на изпълненото с приключения плаване Артър Конан Дойл получава за труда си хонорар от 50 лири, които праща на майка си.

Две години след завръщането от плаването с “Надежда” Конан Дойл поема на следващата си експедиция, този път в Южна Африка, където му се налага да ловува крокодили и слонове. Опознава живота в саваната, запознава се с туземното население и суровите потомци на холандските колонизатори – бурите.

Любовта му към пътешествията и приключенията не пречи на Артър да завърши обучението си и да започне своя лекарска практика. Въпреки очакванията му обаче, лекарската професия в началото не му носи очакваните приходи. В кабинета на начинаещият доктор цялото “оборудване” се състои само от два стола. На единия седял той, на другия – пациента. Животът отново не го жали – налага се да спи на земята, върху сламен дюшек, живее с по един шилинг на ден, спира да пуши, за да пести пари и не пропуска нито един обед, даван от благотворителни организации за бедни или бездомни хора.



С времето обаче нещата започват да се подобряват. Болните оценяват таланта на новия доктор и практиката му се разширява. В кабинета се появяват дъбова маса и меки кресла, а в дома му се появява домакиня – Луиза Хокинс (Конан Дойл се жени за сестрата на един от пациентите си). “Огромен бивол се жени за малка мишка. Няма да мине и година и той ще я измъчи до смърт”, така пророкува възрастна роднина на Луиза, поканена на церемонията по сключването на брака им. Съюзът им обаче се оказва щастлив. Луиза ражда на Артър две деца, заедно живеят следващите 20 години, докато туберкулозата не отнася живота на Луиза през 1906 година.

Солидната докторска професия и ролята на глава на семейство не пречат на Конан Дойл да се занимава с литература. Истинската известност идва, когато се появява образът на гениалния детектив Шерлок Холмс. Прототип за героя става Джоузеф Бел – професор в Единбургския университет, където учи бъдещия писател. Бел успявал да поставя диагнози, без да изслуша оплакванията на болните, само по външния им вид.
Забелязвайки способностите на младия Конан Дойл, професорът го взема за свой асистент и започва да го обучава в основите на дедуктивния метод. Пациентите доста често забравят да съобщят на докторите детайли, които са важни за поставянето на диагноза. Затова лекарите трябва да умеят от пръв поглед да разберат как живее болния, обича ли да пътува и какви недъзи може да го преследват.
Професорът освен това държал студентите му да изучават татуировките, които си правят моряците, за да могат по тях да си вадят заключения от кой край на света пристигат и каква неизвестна форма на зараза може да са прихванали. Освен това ги съветва да изучават различните диалекти и маниери от различни части на Англия и Шотландия. Джоузеф Бел смята, че и битовите навици, характерни за един или друг регион, както и климата, могат да са причина за различни болести. Тези познания дават много на Конан Дойл и му помагат в писането на романите за приключенията на гениалния детектив Шерлок Холмс.



Когато Холмс и Уотсън стават популярни и започват да носят солиден доход на автора си, професията на писател постепенно измества лекарската практика от живота на Артър Конан Дойл. Страстта му към пътешествията обаче си остава. По време на едно от пътуванията си из Европа писателят се запознава с 24-годишната Джин Леки и се влюбва. По онова време Дойл вече е приел, че болната му от туберкулоза съпруга е обречена, но вроденото му чувство за отговорност го възпират от започването на извънбрачна връзка. Връзката му с мис Леки остава чисто платонична. Заради него младата дама отхвърля не една изгодна партия. Готова е да чака. И година след смъртта на съпругата му двамата се женят. Джин и Конан Дойл имат три деца.

Писателят почива на 7 юли 1930 година на 71-годишна възраст, след масивен инфаркт. Последните си години прекарва в пътешествия с любимата си жена и децата си. По това време получава и рицарско звание. Сър Артър Конан Дойл през своя пъстър живот успява да посети всички континенти на Земята.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...