6 юли 2016 г.


Италиански диетолози опровергават общоприетото мнение, че макаронените изделия способстват натрупването на наднормено тегло. Според резултатите от ново изследване, пастата и производните ѝ продукти, напротив, намаляват вероятността от трупане на излишни килограми.

Диетолози от италианския институт Neuromed са проучили влиянието на консумацията на макароните върху телесната маса. Резултатите от изследването са публикувани в EurekAlert.

Учените стъпват на по-ранни изследвания, всяко от които подчертава ползите от храните, традиционни за средиземноморската кухня. Въпреки че макароните са неотменно присъстващи в хранителния режим на този регион, те никога не са разглеждани като полезна “съставка”.

В рамките на проучването си, диетолозите анализират медицинските данни на 23 000 души. От съпоставките става ясно, че хората, които редовно консумират макарони изобщо не са по-дебели от онези, които не се хранят с такива продукти. Нещо повече: учените установяват, че при феновете на макаронените изделия съотношението ръст-тегло, обем на талията и бедрата се запазват в нормите по-често, отколкото при онези, които не обичат макарони.

Така излиза, че всички компоненти на прочутата средиземноморска диета носят само ползи за организма: плодовете и морските продукти понижават риска от сърдечно-съдови заболявания, а макаронените изделия са хармонично допълнение, необходимо за здраво и красиво тяло.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...