6 юли 2016 г.


Лауреати на Нобелова награда са положили подписите си под петиция, в която призовават природозащитниците от Greenpeace да спрат противопоставянето си срещу генномодифицираните храни. Именитите учени смятат, че трябва - в частност - да бъде прекратена съпротивата срещу нов сорт ориз, който ще намали дефицита на витамин А. Недостигът на този витамин в много случаи води до слепота.

Кампанията е организирана от Ричард Робъртс, носител на Нобелова награда за физиология и медицина за 1993 година за откритието му на прекъснатите структури на гена.
Робъртс подчертава, че няма никаква финансова изгода от изказванията си в подкрепа на ГМО. По думите му, решил е да организира подписването на петицията, след като се запознава с проблеми на свои колеги, които заради активността от страна на противниците на генното инженерство не могат да продължат с търсенията си в научната област.

“Ние сме учени. Ние разбираме логиката на науката”, е написал Робъртс в петицията, като отбелязва, че противопоставянето на ГМО има деструктивна функция и е антинаучно. Ученият подчертава, че подкрепя много от дейностите на Greenpeace в други сфери и се надява, че организацията ще се концентрира върху онези проблеми, спрямо които може реално да постигне положителни резултати.

Писмото вече е подписано от 110 от живите към момента 296 носители на Нобелова награда. Сред тях са американският цитолог Ранди Шекман (награда за медицина за 2013 година), биохимиците Пол Модрич и Томас Линдал (награда за химия за 2015 година), Жорес Алферов (награда за физика за 2000 година) и други известни лауреати на най-престижната в света награда в областта на науките. Целият списък с имената на подкрепилите петицията може да се прочете на сайта, посветен на проблема.

Научни организации и регулаторни органи от цял свят неведнъж са заявявали, че ГМО храните са безопасни. Въпреки това, в много държави по света използването на технологии за генномодифициране на селскостопански продукти е забранено от закона.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...