29 юли 2016 г.


Наричат тези карстови дупки, запълнени с вода, “сини дупки”. Срещат се навсякъде по планетата. По-рано за най-дълбока “синя дупка” се смяташе яма на Бахамите, но вече е открит нов рекордьор.

“Сините дупки” са карстови образувания, които се намират под морското равнище. Името си дължат заради впечатляващия контраст на тъмно сините води от дълбочините и окръжаващите я по-светли слоеве вода в плитчините. Сините дупки вероятно са се формирали в резултат на различни карстови процеси – например, отмиване от дъждовни води на материал във варовикови пукнатини.  Много от дупките са се появили през ледниковия период.


Синята дупка на Дин 
Големината на сините дупки е различна. За най-дълбока до момента се смяташе Синята дупка на Дин (Dean's Blue Hole) на бахамския остров Лонг Айлънд – 202 метра. Близо до повърхността тя е с приблизително кръгла форма с диаметър между 25 и 35 метра, а от дълбочина 20 метра и надолу се разширява до 100 метра в диаметър.

Голямата синя дупка
Сред другите известни “гиганти” е Голямата синя дупка (Great Blue Hole), която се намира в бариерния риф край Белиз. Диаметърът ѝ е 305 метра, а дълбочината – 120 метра. Но след измерването на синя дупка в района на Параселските острови, трябва да забравим предишните рекордьори.


Параселските острови са необитаем архипелаг в Южнокитайско море. Намират се на около 230 километра на юг от китайския остров Хайнан и на 200 километра на изток от виетнамския островен окръг Лишон. От 1974 година архипелагът е под контрола на КНР, но претенции към него предявяват Виетнам и Тайван.

Синята дупка, претендираща за титлата най-дълбока на земята, е наречена “Дупката на дракона” (Dragon Hole) и се споменава в китайските легенди: воинът-маймуна получил  свръхспосбностите си от дракон, живеещ в тази дупка. Той бил повелител на водното царство и подарил на воина-маймуна вълшебна бойна тояга.

Китайски специалисти по изучаване и опазване на коралите са определили дълбочината на Драконовата дупка - 300,89 метра. В горните ѝ слоеве живеят повече от 20 вида живи организми, казват учените. На дълбочина от 100 метра, където вече почти липсва разтворен във водата свободен кислород, живот не е намерен.

Предстои данните за размерите на Драконовата дупка да бъдат проверени и потвърдени на официално равнище.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...