29 юли 2016 г.


През последните години все по-често се разпространява схващането, че раковите заболявания са пряко свързани със съвременния начин на живот, развитието на промишлеността, замърсяването на екологичната среда и т.н. Но учените са открили, че механизмите за развитието на тумори са заложени в човешките гени преди милиони години.

В Южна Африка, в местността, известна като Люлката на човечеството, археолози са открили най-древното свидетелство за заболяване от рак. В една от пещерите е намерен фрагмент от кост от човешки крак, принадлежал на един от прародителите на съвременния човек. Далечният ни предтеча е живял преди 1,6-1,8 милиона години. След анализите, специалистите достигат до категоричната диагноза остеосаркома – един от най-агресивните видове рак.

Обемът на откритите останки е твърде малък, за да се установи точно към кой вид човекоподобни е принадлежал индивидът. Не може да се каже и дали туморът е станал причина за смъртта му. Но наличието на злокачественото раково образувание на този древен жител на Земята е установено без никакви съмнения.


Историческите корени на рака и досега не са проучени в достатъчна степен. Смята се, че най-ранното упоменаване за такова заболяване се съдържа в записките на египетски лекар, живял около 2600 г. пр.н.е. В един от примерите от практиката си, той описва като “изпъкналост на гърдите, устойчива към всички видове лечение”.
Анатомически точни описания на рака започват да се правят едва през XVIII век. Една от причините за липсата на информация, според учените се състои в това, че най-често раковите заболявания се развиват при хора на възраст над 65 години, а в миналото човек рядко е доживявал до преклонна възраст.

Достоверно потвърден случай е и австралопитек на възраст от 1,98 милиона години, открит също в Люлката на човечеството, но при него съвременните учени са диагностицирали доброкачествено туморно заболяване на гръбначния стълб.

 Находката на останките с признаци на остеосаркома са най-ранното и първото безспорно доказателство за раково заболяване в историята на човешкия вид.

В статията, в която излагат резултатите от изследването си, учените подчертават, че много фактори влияят върху развитието на туморите. Сред тези фактори са и екологията, начина на живот и нивото на развитие на обществото. Но потенциално туморите са заложени в човешкия геном още от най-дълбока древност.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...