20 юли 2016 г.


В Южна Африка заработи първата една четврът част от радиотелескопа MeerKat. Дори и с тази си “орязана” версия, новото творение демонстрира завидните си възможности. Миналата събота радиотелескопът засне малък регион от Вселената, разкривайки, че в това късче от небесната сфера има 1300 галактики. До този момент за астрономите там са се намирали само 70-тина галактики.

В съобщението за пресата е показана снимката, направена само с 16-те работни чинии на телескопа (формално изображението се смята за направено същия ден).
Пълната конфигурация на MeerKat ще бъде от 64 приемника и интегрирането на т.нар. международна square kilometre array (SKA) структура на телескопа трябва да бъде осъществено следващата година. Това ще го превърне в най-мощният радиотелескоп.

Първата снимка на MeerKat. В заснетия регион телескопът е уловил 1300 галактики, много повече от досега известните 70-тина.

Фернандо Камило, ръководител на екипа на MeerKat, казва, че изображението е “далеч по-добро, отколкото очаквахме”. 16-те работещи приемника на Южноафриканска територия са разположени край малкото градче Карнарвън, на около 600 километра северно от столицата Кейп Таун. Пред AFP Камило казва още, че “дори и само с една четврът (от общия си капацитет) работещи приемници, този радиотелескоп вече е най-мощния в южното полукълбо на Земята”.

Когато през 2020 година SKA бъде окончателно изградена, ще включва над 3 000 приемни антени, разположени в различни държави. Пълната конфигурация ще позволи на астрономите да надникнат до най-отдалечените кътчета на Вселената с безпрецедентно висока детайлност на “картината”.

Сравнен със сега действащите си събратя, радиотелескопът ще е 10 000 пъти по-мощен инструмент. С него ще се извършват наблюдения за откриването на взривяващи се звезди, наблюдения на черни дупки, тъмната енергия и следите, останали от Големия взрив преди 14 милиарда години.

MeerKat е първият от двата основни клъстъра на SKA. Другият ще се намира в Австралия. В разработката на съоръженията, инфраструктурата и софтуера за радиотелескопа участват над 200 учени, инженери и техници.

В проекта SKA участват общо над 20 държави, сред които е и Великобритания, където се намира централата на цялото начинание. Само Южна Африка, въпреки проблемите ѝ в икономиката, ще вложи 3 милиарда ранда (около 205 милиона долара) в изграждането на телескопа. Финансирането се извършва предимно с публични средства и постъпления от научни разработки.

Над 500 научни екипа от повече от 45 държави по света, вече са направили заявки за използване на MeerKat в периода от следващата до 2022 година.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...