8 юни 2021 г.

Преди 350 години във Венеция се ражда композитор, чието име само до преди половин век е представлявало интерес изключително за музикалните специалисти. Но после се случва нещо интересно и днес вече дори и сред широката публика името му не е толкова неизвестно.

Томазо Джовани Албинони се ражда на 8 юни 1671 година във Венеция. Оказва голямо влияние върху развитието на бароковата музика. Пише 50 опери и голям брой инструментални произведения. Самият Йохан Себастиян Бах се ползва от негови разработки и теми… Но всичко това не е важно и е интересно само за музикалните историци. Единственият шедьовър, свързан с името на италианския бароков композитор, е Адажио в сол минор.

Днес това е едно от най-често изпълняваните класически произведения. Адажиото е записвано от много оркестри; фигурира в репертоара на най-именитите музиканти – от Ингви Малмстийн до Сара Брайтмън. И си остава все така загадъчно.



Версиите са две: А – Албинони не е негов автор, Б – Албинони го е писал, но не до край и не като цяло, отделно произведение.

Версия А
Част от архива на композитора се съхранява в Саксонската библиотека в Дрезден. Тя обаче е разрушена по време на Втората световна война. През 1945 година в развалините на библиотеката започват работа първите изкуствоведи, опитващи се да съберат оцелелите документи. Сред тези музиковеди е и италианецът Ремо Джацото, който открива фрагмент от работата на Албинони, възстановява по него цялото произведение и през 1958 година го издава.
Но критиците казват, че пиесата се различава коренно от звученето на бароковата музика, както и от стила на самия Албинони. Историците допълват, че в описите на библиотеката няма данни за съществуването на подобен документ, в който уж се съдържа намереният от италианския музиковед фрагмент. С други думи – Адажиото е създадено изцяло от Джацото.



Версия Б
Да повярваме на разказа на Джацото. Той твърди, че открива фрагмента на парче хартия, сред други нахвърляни набързо записки. На него е записана само басовата партия и два откъса от партитурата на първата цигулка с продължителност общо от шест такта. Само толкова! Но от това първо се ражда научната разработка “Адажио в сол минор за струнни инструменти и орган върху два фрагмента от тема и цифров бас на Томазо Албинони”. После се превръща в супер хит. Музикантите – класици много рядко го включват в изпълненията си, но кавърите му в изпълнение на рок и поп изпълнители се умножават с всяка година.





-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...