22 юни 2016 г.


Американски учени за пръв път откриха в нашата галактика гигантска мъглявина, обгърнала магнетар - неутронна звезда с изключително силно магнитно поле.

Уникалният астрономически обект се намира в централната част на Млечния път в съзвездието Щит на разстояние 13 светлинни години от Земята.


"Все още не знаем как се е образувал магнетарът J1834.9 и по какъв начин той успява да съхрани около себе си мъглявината. Досега мъглявини сме установявали само около млади пулсари", отбеляза астрофизикът Джордж Юнес. Заедно с колегите му от университета "Джордж Вашингтон" той анализира данните, получени от космическата обсерватория "Суифт", работеща в орбита от 2004 година.

Юнес предполага, че гигантският облак, състоящ се от заредени частици, съществува благодарение на отделянето на огромно количество енергия при бързото въртене на магнетара около оста му. Дължината на това междузвездно образувание достига 15 светлинни години.


Обикновените пулсари са неутронни звезди с "изчерпващо се ядрено гориво". Те са с маси, сходни с тази на Слънцето, но в диаметър тези свръхплътни звезди са едва 10-20 километра. Магнитното им поле е 10 трилиона пъти по-силно от земното.
Магнетарите пък са още по-силни "чудовища" - магнитното им поле е хиляди пъти по-силно от това на пулсарите, напомнят учените от NASA.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...