16 юни 2016 г.

Нова изложба в Националния музей на Шотландия показва една рядко срещана колекция на нефритови брадви от каменната ера. Повечето от тях са били “внесени” в Шотландия около 4000 година преди новата ера . Дори по времето, когато е осъществен “вноса” им, брадвите са били най-малко на по 100 години.

Изложбата отвори на 20 май и показва колекция от нефритови брадви, изработени преди повече от 6000 години. Артефактите са създадени някъде в Италианските Алпи – много далеч от земите на Шотландия.

В Шотландия брадвите са пренесени от пионери в земеделието, прехвърлили се на Острова от северните части на Франция. Историята на нефритовите сечива е разкрита от международен екип изследователи, работещи в рамките на проекта на Националния музей на Шотландия ''Projet [Project] Jade''.

Д-р Алисън Шеридан, главен уредник на отдела за Ранна праистория към Департамента на Шотландия за история и археология, обяснява, че с проекта музеят цели да “вдъхнови и очарова” съвременните хора с уникалната история на “изключителните нефритови брадви”.

Нефритова каменна брадва, открита край Грийнлоу, Шотландия
Нефритовите сечива са много добре полирани. Процесът по изработката им е коствал много часове труд. Вероятно са използвани като ритуални или церемониални предмети; тези артефакти обаче са важна част от процеса на развитие на цивилизацията. Полираните каменни брадви са спомогнали за трансформациите в обществото след края на последната ледникова епоха. Позволявали са на хората много по-бързо да разчистват обработваеми площи от горските масиви. Но е малко вероятно уникалните нефритови брадви да са използвани за изсичането на големи количества дървесина.

Нещо повече: изследователите са почти сигурни в твърдението си, че тези брадви са използвани най-вече като символ на статута на притежаващите ги – луксозен за онова време начин да се демонстрира сила и престиж пред членовете на общността. В  Британия не се среща нефрит. Камъкът идва от Монвизо, намиращ се на югозапад от днешния град Торино алпийски връх, както и от Монбейгуа над Генуа.
Необработен къс жадеит в долината Ончино, Италия. На заден план се вижда Монвизо
Брадвите всъщност не са изработени само от нефрит (необработеният минерал се нарича жадеит). Някои от тях са от сродните на жадеита омфацит и еклогит, но сред специалистите е прието общото им название “нефритови”.
За да се сдобият със скалните късове, от които да ги изработят, праисторическите хора са се изкачвали в Италианските Алпи на надморска височина над 2000 метра.

Нефритова брадва, открита в Кентърбъри
Според учените, хората от неолита са приемали планините като места, където живеят боговете им. Много вероятно е да са  вярвали, че скалните късове от планинския масив притежават и “божествини” сили, способни да ги предпазват от дебнещите навсякъде опасности.

Нефритови брадви се срещат в колекциите на много музеи по света. Според Джилиан Вандрел, уредник в Британския музей (в чиято експозиция може да се види нефритова брадва, открита при разкопки в Кентърбъри): ''В много части на света в продължение на хиляди години каменните брадви са представлявали мощен символ на властта. В различните общества са имали различна символика. За ранните земеделци притежаването на каменна брадва за всекидневна работа е било от голямо значение, за да могат да разчистват по-ефективно площи за бъдещо култивиране. Нефритовата брадва, открита в Кентърбъри обаче не е използвана за работен инструмент – била е символ на статута на притежатяли ѝ в общността. Без никакво съмнение притежаването на такова сечиво е било строго регламентирано и ограничено. Вероятно и самият зелен цвят на нефрита е натоварен с определена символика, защото по-късно са изработвани копия, като са използвани местни каменни късове със зеленикав оттенък. На територията на Британия и Иралндия са открити над сто глави на каменни нефритови брадви”. 

До днес в Европа са открити над 1600 големи каменни брадви, изработени от нефрит, омфацит и еклогит. В Ирландия например, подобни сечива не са често срещани артефакти. От откритите над 21 000 каменни брадви, едва 4 са от “благороден” камък.

Първите проучвания и анализи на брадви, изработени от нефрит и подобните му, са направени през 40-те години на ХХ век. Но успехи в изследванията им са отбелязани едва в рамките на “Проект нефрит” на Пеир и Ан-Мари Петрекин.

Фрагмент от нефритова брадва, открит в Южен Ланаркшър
След като провеждат проучване, обхващащо целия европейски континент, те достигат до извода, че скалните късове са с произход от планинските масиви в северна Италия. На Monte Viso учените се натъкват на кариера, която според тях датира от около 5200 г. пр.н.е. Когато брадвите са пренесени в Британия, местните започнали да създават техни копия, като използвали късове от срещания на Острова фибролит. В Иралндия репликите се създавали също от местни скални образци.

Все още остават неясни ритуалите и церемониите, при които са използвани нефритовите брадви. Учените обаче се надяват, че бъдещи проучвания ще дадат отговор и на този въпрос.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...