29 юни 2021 г.


Историята на театър “Глобус” започва през 1599 година. По това време в Лондон започват едно след друго да се строят здания, предназначени за изнасяне на представления от публичните общодостъпни театрални трупи. За изграждането на “Глобус” са използвани строителните материали, останали от разграждането на първия обществен лондонски театър.

Името си театърът получава заради украсяващата входа му статуя на митичния титан Атлант, който поддържа земното кълбо. А около глобуса се виела лента с надпис: “Целият свят е театър” (по-късно същият мотив ще бъде увековечен в пиеса на Уилям Шекспир – водещият драматург на трупата на театър “Глобус”, която се ръководи от актьора Ричард Бърбидж).


Новият театър много бързо се превръща в едно от главните културни средища на английската столица. На сцената му, освен творенията на Шекспир, се поставят пиеси и на други големи драматурзи от епохата на Ренесанса. По форма “Глобус” донякъде напомня на римски амфитеатър, ограден е с високи стени и няма покрив. Сцената се свързва със задната част на сградата. Над нея се издига горната сценична площадка – “галерия”, която се използва като декор за представянето на крепостни стени или балкони. На това място се е появявал призрака на бащата на Хамлет в едноименната пиеса, или пък се е разигравала сцената с балкона от “Ромео и Жулиета”.



В залата на театър “Глобус” са можели да гледат представленията между 1200 и 3000 зрители.


На 29 юни 1613 година, по време на премиерата на шекспировата пиеса “Хенри VIII” в театъра избухва пожар. Нещо се обърква с бутафорното оръдие, което трябва да произведе изстрел по време на спектакъла. Искра от топовния салют попада в сламения покрив над галерията на сцената. Зрители и актьори успяват да напуснат сградата, без никой да пострада, но самото здание изгаря до основи. По свидетелски разкази само един зрител пострадал леко, заради собствената си глупост – опитал се да загаси подпалените си панталони, като излял отгоре им чаша ейл (силен ще да е бил този ейл).


Една година по-късно сградата е възстановена, но този път градежът е от каменни блокове. И театър “Глобус” отново отваря вратите си за публиката. Във втория “Глобус” се играят представления до 1642 година, когато трупата е разформирована и театърът е затворен.



По запазените описания и по данните от археологически разкопки, през 1997 година сградата на театър “Глобус” е възстановена. Днес се намира на около 200 метра от мястото, на което първоначално се е намирала.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...