29 май 2016 г.

Обсерваторията за наблюдение на слънчевата динамика на NASA продължава да изпраща нови впечатляващи снимки. През този месец на Слънцето се е формирала нова колосална по размери коронарна дупка, която е поредният “шедьовър” заснет от обсерваторията.

Коронарните дупки се наричат онези области, в които слънчевата корона става с по-малка плътност. Температурата там е също по-ниска, в сравнение с другите участъци. Точно от тези области се пораждат най-бързите слънчеви ветрове, заради които пък на Земята се наблюдават ярки северни сияния.

Дупката в слънчевата корона може да се наблюдава в ултравиолетовата част на спектъра. На снимката учените са заместили ултравиолета с пурпурен цвят, за да се види по-добре космическото явление.

Астрономите все още знаят твърде малко за коронарните дупки и дори не са сигурни за причините да се образуват такива области. Коронарните дупки не са чак толкова рядко явление, но винаги изглеждат впечатляващо. Например, следващото видео е от кадрите, които обсерваторията на NASA е заснела през март, по времето на формиране на друга коронарна дупка.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...