30 май 2017 г.

Човек е способен сам да “изтрие” от паметта си неприятните спомени, като просто промени контекста, в който ги възприема. Това се твърди в ново изследване на психолози от университета в Принстън  и Дартмутския колеж, публикувано в списание Psychonomic Bulletin and Review.

На първо място става дума за спомени, свързани с трагични събития, които постоянно напомнят за себе си. Например, определени миризми могат да извикат у човек спомени за болнично заведение; някои вкусове пък твърдо се свързват с обстановката при погребение, а шумове пък може да са свързани с неприятни усещания от детските години. За да се справи със спомените си за такива преживявания, човек трябва да се научи да отделя спомена от контекста, твърдят психолозите.

В изследването, чрез което е потвърдена ефективността на този механизъм, са участвали 25 души на възраст между 19 и 34 години. Участниците първо трябва да запомнят списък от думи, като всяка от тях е съпровождана и с картина на някакъв пейзаж. След това им е предлаган втори списък от думи, който трябва да запомнят, гледайки точно същите пейзажи.

По време на експеримента учените проследяват мозъчната активност на участниците с помощта на ядрено магнитен резонанс. Установяват, че когато човек забравя дума, то в мозъка му се губи и активната зона, участваща в процеса на запомняне на съответния пейзаж.

Ето и как учените предлагат да се използва това на практика. Например, опитайте да слушате свързаната с някакво печално събитие песен в нова, позитивна обстановка или да си поръчате храна, която свързвате с неприятни спомени, докато сте в приятна компания някъде извън дома.
Изследователите обаче подчертават, че механизмът на забравяне не винаги сработва от първия път и може да се наложи да се повтори процедурата.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...