19 май 2016 г.

Научните кръгове вече са почти напълно убедени, че някога на Марс е имало много вода, която е присъствала под формата на огромен океан в северното полукълбо на планетата. Но все още специалистите се притесняваха от факта, че липсват ясни следи от това огромно количество вода – например, крайбрежна ивица, структура, която е обичайна за земните водни басейни.

Ново изследване може би дава отговор на тази загадка. Съобщение на екип, воден от Алексис Родригез от Planetary Science Institute в Аризона, е публикувал резултатите от работата си в Nature Scientific Reports. В изследването авторите посочват, че са открили ясни доказателства за две мега цунами, разразили се някога на Марс. Огромните стени от вода – и става дума за наистина огромни – са разнесли утаечните пластове по повърхността на Марс и така са отмили следите от бреговите ивици.
"Пипалата", по които водите на някогашния океан може да са навлезли навътре в сушата
“Повече от 25 години невъзможността да се идентифицират следите от брегова ивица, която би следвало да остане около местата с постоянна по-голяма височина, беше изтъквано като слабото място на хипотезата, че допреди около 3,4 милиарда години на Марс е имало вода. Откритието на екипа ни предлага просто обяснение за тази липса: мащабните наноси, разхвърляни от големи цунами вълни по високите части и заличили някогашните брегови ивици”, казва Родригез в краткото съобщение за пресата.

Като причина за двете мощни цунами, екипът посочва две отделни сблъсквания с астероиди. Между двата катаклизма е имало период от няколко милиона години. На местата, където астероидите са се сблъскали с планетата, на някогашното океанско дъно, са се оформили два ударни кратера, всеки от които е с диаметър около 30  километра. Вследствие на тези сблъсъци са се формирали цунами вълни с височина над 120 метра. Когато всяка от тези чудовищни вълни е срещала бреговата ивица, водите са образували нещо като “пипала”, по които са навлезли навътре в сушата, като на места водните пипала са достигали до 250 километра в дължина.
Предполагаемите брегови ивици, които учените са успели да реконструират
Първата цунами вълна е разхвърляла скалите от бреговата ивица, но до времето на второто чудовищно цунами, заради произтеклите климатични промени на Марс вероятно вече голяма част от водата е била превърната в ледени полета. В резултат на това, второто цунами е представлявало нещо като смес от вода и ледени късове, носещи се като гигантска “ледена” шкурка по повърхността на планетата.

Следи от тези древни цунами вълни може да се открият от снимките на планетата в два конкретни района в северното полукълбо, твърдят от изследователския екип. Регионите са т.нар. circum-Chryse и северозападната част на Тера Арабия. Учените са успели да възпроизведат две евентуални нива на бреговите ивици, съществували преди около 3,4 милиарда години на Марс.

И още нещо, учените смятат, че двете чудовищни цунами не са единствените катаклизми, виновни за разрушаването на бреговите ивици на древния марсиански океан (който е изчезнал, след като атмосферата на Марс е била разрушена). Мега цунами след други вероятни сблъсъци с космически тела и дори опустошителни свлачища или марсиански земетресения също може да са част от катастрофите, изтрили следите от древния океан.
Сравнение, докъде биха достигнали вълните, ако подобни вълни цунами се образуват на Земята (в светлосиньо са зоните, които биха залети от вълните)
Учените ще се опитат в бъдещите си изследвания да проучат по-детайлно характеристиките на терените на повърхността на Червената планета. За целта се надяват в помощ да им бъдат бъдещи мисии на автоматични апарати, работещи на Марс.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...