31 май 2016 г.

В Австралия се появи пътнически влак с дължина 1,1 километра. Луксозният Ghan се композира тази година с 44 вагона. Информационните агенции съобщават, че по-рано влакът е бил само от 30 вагона и дължината му е била с около 350 метра по-малка.

Новият Ghan вече е най-дългата влакова композиция в Австралия. На 22 май, неделя, влакът тръгва в първия си за годината курс от южния град Аделаида към северния град Дарвин. Пътуването от началната до крайната гара, пресичайки Австралийския континент от юг на север, отнема почти три денонощия.

Средната скорост, която развива Ghan е 85 км/час. Може да се движи с максимална скорост от 116 километра в час. Общата му маса е около 2 200 тона. Задвижва се от два локомотива. Влакът пътува всяка година в месеците между май и август, свързвайки най-южните и най-северните територии на Австралия.

Стив Кърниган, директор по продажбите на Great Southern Rail, която е собственик на Ghan, казва, че рекордната дължина на влака е отражение на повишеното търсене от страна на австралийците, желаещи да ползват железопътен транспорт.

Името на влака Ghan е съкращение от наименованието му в миналото “Афганистански експрес” (The Afghan Express). Наречен е така в чест на афганистанските водачи на кервани от камили, пристигнали в Австралия през XIX век за да помогнат в изследването на отдалечените краища на страната-континент.

Първата композиция Ghan поема на път през 1929 година. През 1980 година цялата композиция е тотално подменена със сегашният, предоставящ всякакви удобства състав.

За най-дълъг влак в света се смята композицията от 70 пътнически вагона, пътуваща от 1991 година в Белгия. Дължината на състава надхвърля 1,7 километра, а теглото ѝ е около 2 700 тона.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...